Una de les preocupacions de les persones que pateixen d'hipertensió a l'hora de fer exercici és si pot produir-los una pujada de tensió amb les conseqüències que això porta. Perquè, encara que l'activitat física sigui necessària per mantenir-se en forma i prevenir malalties, els pics de tensió que es produeixen, si són massa prolongats, han de ser motiu de preocupació.
De fet, existeix un trastorn específic sobre això: quan la pressió arterial augmenta significativament durant l'exercici i es manté alta durant diverses hores després, podria produir-se "hipertensió induïda per l'exercici" que augmenta el risc d'hipertensió i altres problemes relacionats amb el cor en el futur.
Com es dona aquesta hipertensió
L'exercici augmenta l'esforç del cor i el sistema cardiovascular. Els músculs necessiten oxigen per realitzar la seva activitat. Per aconseguir-ho, el cor ha de bombar sang oxigenada més fort i més ràpid, movent-la a través de les artèries i venes amb més rapidesa i força. Això augmenta la pressió arterial.
En persones sanes que realitzen exercici d'intensitat baixa a moderada, la pressió arterial augmenta gradualment en una corba ascendent a mesura que s'incrementa la intensitat de l'exercici. Després disminueix també gradualment segons disminueix la seva intensitat.
Quan es produeix una hipertensió per exercici, la corba es converteix en una corba ascendent exagerada o en un pic. Segons aquesta revisió duta a terme als Estats Units, quan la pressió arterial s'estabilitza novament després de fer exercici, sovint és més baixa que abans i l'efecte pot durar hores. Però amb la hipertensió per exercici, la tensió roman alta.
Els experts recomanen esperar almenys 30 minuts després de fer exercici per prendre la tensió i després tornar a fer-ho un parell d'hores després per comprovar que la tensió arterial torna al seu nivell normal.

Emergència hipertensiva
En termes generals, com millor sigui la condició física d'una persona, més ràpidament tornarà a normalitat la seva pressió arterial. Però si això no succeeix, es pot produir el que es coneix com una emergència hipertensiva. En aquests casos, es poden experimentar símptomes com a mal de pit, dificultat per respirar i parlar, mal d'esquena, canvis en la visió o entumiment o debilitat en alguna part del cos. Quan això succeeix cal acudir a un metge immediatament.
Per prevenir que succeeixin aquests episodis, sobretot en persones amb algun antecedent de salut, es recomana prendre la tensió abans i després de fer exercici durant un temps fins i tot assegurar-se de l'efecte de l'activitat física en l'organisme.