L'ansietat s'ha disparat, sobretot després de la pandèmia. Així s'ha confirmat en diferents estudis que s'han presentat a tot el món i que demostren que és un dels grans mals del nostre segle. Generalment associem l'ansietat a un trastorn pel qual una persona se sent especialment preocupada, nerviosa i espantada pels esdeveniments quotidians.
Però a més, l'ansietat pot causar també símptomes físics. Alguns dels més recurrents són mal d'estómac, nàusees i altres problemes digestius; mal de cap, insomni i altres trastorns del son, debilitat o fatiga, dificultat per respirar, palpitacions, transpiració, tensió muscular i fins i tot dolor. Quan es produeix un cas d'ansietat extrem, per exemple un atac de pànic, es pot patir també entumiment o formigueig en diferents parts del cos, atordiment, marejos o calfreds.
Què és l'ansietat
L'ansietat és la resposta del cos a l'estrès, que al seu torn és una reacció d'alerta de l'organisme que permet que l'organisme confronti les amenaces. Quan això passa es crea una resposta de fugida. Per exemple, la respiració s'accelera perquè els pulmons estan provant de moure més oxigen per córrer i això pot provocar una falta d'ànim. Els músculs tensos poden servir per allunyar-se ràpidament del perill, però aquesta situació sostinguda en el temps poden provocar dolor, mals de cap per tensió i migranyes. Les hormones adrenalina i cortisol són responsables de l'augment dels batecs del cor i la respiració, la qual cosa pot ser d'ajuda quan cal fugir d'una amenaça. Però aquestes hormones també afecten la digestió i el sucre a la sang.
Però no només això. Segons aquest estudi de la Universitat de Califòrnia, els símptomes d'ansietat estan associats amb l'aparició d'úlceres. El mateix estudi també va concloure que, a mesura que augmenten els símptomes d'ansietat, és més gran el risc de patir asma, problemes del cor, migranyes, problemes en la vista i problemes a l'esquena. En aquesta investigació de la Universitat d'Oxford, l'ansietat està associada amb un risc més gran de malaltia cardíaca, insuficiència cardíaca i accident cerebrovascular.
Què fer
Per tant, a causa que l'ansietat pot tenir un impacte tan greu en la salut, és important demanar ajuda. És cert que l'ansietat lleu pot desaparèixer per si sola o després que acabi l'esdeveniment que l'ha causat, però l'ansietat crònica sovint persisteix i pot empitjorar.
El tractament per a l'ansietat depèn dels símptomes que es tinguin i de la seva gravetat. La teràpia i la medicació són els dos tractaments principals, fins i tot si s'experimenten símptomes físics. Dins de les teràpies, la més comuna i efectiva és la teràpia cognitiva conductual.