Avui dia existeix una clara conscienciació sobre els riscos que un excés de sucre i la nostra dieta comporta tant per al nostre cos com per a l'estat físic. Està comprovat que la ingesta elevada d'aquest additiu està directament relacionada amb el desenvolupament de malalties cardiovasculars, diabetis, obesitat i hipertensió. Substitutius del sucre natural com són la sacarina o la stevia es consideren alternatives saludables però, són realment sans?

L'Organització Mundial de la Salut recomana que el consum de sucre diari sigui inferior al 10% de la dieta total diària. O el que és el mateix, menys de 12 cullerades de postres al dia. És per això que la majoria de nosaltres recorrem a productes substitutius sans, o això creem.

L'OMS recomana que el consum de sucre diari sigui inferior al 10% de la dieta total diària

Prendre el cafè de tots els matins amb sacarina en lloc de sucre, beure coca-cola light o zero i fins i tot recuperar el consum de sucre morè creient que és més sa que el normal, són algunes de les tècniques que utilitzem per estar més sans i per descomptant quan volem aprimar-nos.

Tanmateix, un estudi ha posat en relleu que el consum d'edulcorants artificials, que en teoria tenen un menor contingut calòric per al nostre cos, pot provocar l'efecte contrari al buscat: augments de pes i acumulació de greix en el nostre organisme. Els investigadors estan bolcats en l'estudi dels efectes d'aquests productes sobre l'organisme per poder establir una conclusió científica sobre això.

El mateix ocorre amb la creença popular que les begudes light són sanes perquè no tenen sucre. Encara que és cert que tenen menys sucre, això no significa que no ajudin a no engreixar-se. Si mirem en l'etiquetatge i composició ens sorprendrem de la quantitat de calories que tot i així conté.

Azúcar
Sucre

La stevia com a substitut natural del sucre

Aquesta planta té la capacitat d'endolcir molt més que el sucre natural sense aportar calories ni carbohidrats. Tot i així, el seu consum com a substitutiu a un edulcorant natural no és lliure de polèmica, ja que segons l'Agència de Medicació i Aliments dels EUA, els fulls de stevia poden afectar de diferents formes el nostre organisme a causa de la infinitat de processos químics a què estan sotmeses abans del seu consum.

Com veieu el debat està en l'aire entorn de la manera de reduir el consum de sucre natural de la nostra dieta diària i la seva substitució per edulcorants artificials com a alternativa.

Per tant, la nostra recomanació és consultar sempre amb un especialista abans de decidir rebutjar de la dieta el sucre i canviar-lo per la sacarina, la stevia o l'aspartam. I sobretot, tinguem en compte que res no és molt dolent o molt bo, sinó que l'ideal és portar una dieta equilibrada i sense abusos.