Si segueixes una dieta sense gluten perquè pateixes la malaltia celíaca o intolerància al gluten, és molt probable que no obtinguis prou vitamines i nutrients. És per això que alguns suplements com els que veurem a continuació poden ser tan importants.
Vitamina B6
La vitamina B6 és un dels millors suplements per a la malaltia celíaca. Serveix per combatre les infeccions, mantenir la funció nerviosa normal, transportar oxigen per tot el cos i mantenir el nivell de sucre a la sang dins dels límits normals.
Hi ha molts aliments saludables que poden donar-te un impuls amb aquest important nutrient: els cigrons, la tonyina, el salmó, el pollastre i el gall dindi. Fins i tot un plàtan de mida mitjana té un 20% de la vitamina B6 que necessites cada dia.
Àcid fòlic
Es tracta d'una altra vitamina B i hi ha molts aliments que contenen gluten els que estan reforçats amb folat addicional, per la qual cosa si consumeixes gluten, hauràs de tenir especial cuidat per obtenir prou àcid fòlic.
Els espinacs, els espàrrecs i les cols de Brussel·les tenen un alt contingut d'àcid fòlic, igual com els pèsols i el bròcoli.
Vitamina D
Coneguda com la vitamina del sol, la vitamina D també es pot trobar en productes lactis i cereals reforçats. Si evites el gluten i, sobretot, els lactis, és possible que no estiguis obtenint suficient vitamina D.
No són gaires els aliments que contenen molta vitamina D de manera natural, però peixos d'aigua freda com el peix espasa i el salmó vermell contenen quantitats substancials. A més, un rovell d'ou té aproximadament el 10% de la vitamina D que necessites cada dia.
Calci
Igual com amb la vitamina D, moltes persones amb malaltia celíaca no obtenen la quantitat recomanada de calci en les seves dietes.
Si ets dels que eviten els productes lactis juntament amb el gluten, pots trobar calci al tofu o en el peix enllaunat amb espines.
Ferro
Les persones amb malaltia celíaca han de fer molta atenció per obtenir prou ferro, ja sigui a través de les seves dietes o mitjançant suplements.
El ferro és fàcil d'obtenir si menges carn: la vedella i el gall dindi contenen molt ferro. Les ostres també tenen un alt contingut de ferro i la tonyina aporta així mateix una mica de ferro. Quant als vegetals, la soja i els llegums són bones aliades.
Vitamina B12
La vitamina B12 ajuda a mantenir els nervis i les cèl·lules sanguínies, i aquells que són particularment deficients en B12 poden trobar-se lluitant contra una fatiga constant. Les persones amb malaltia celíaca no obtenen prou vitamina B12 en les seves dietes i part de la raó d'aquesta baixa ingesta pot ser que la majoria dels cereals per a l'esmorzar convencionals estan reforçats amb vitamina B12.
La carn, el peix i els productes lactis són les millors fonts de vitamina B12, raó per la qual els vegetarians i els vegans solen patir més deficiències en aquest sentit.
Tiamina, riboflavina i niacina
La tiamina, la riboflavina i la niacina són vitamines B i totes exerceixen un paper important en la conversió dels aliments que consumim en energia.
Els tres generalment s'afegeixen als cereals i pans reforçats, la qual cosa explica per què les persones en poden obtenir menys d'ells en la dieta sense gluten.
Les mongetes són una bona font de tiamina, així com la carbassa i les patates. Per aconseguir la riboflavina es pot recórrer als productes lactis, la carn vermella i les ametlles. Quant a la niacina, tots els tipus de carn, el peix i els productes lactis tenen un alt contingut d'aquest nutrient. Així mateix, la carbassa, els cacauets i les mongetes l'aporten també.