Estem en plena temporada de cireres. El maig i el juny són els mesos quan més es consumeixen aquests fruits petits i vermells i que tant agraden a moltes persones. Una fruita amb una temporada curta, però que aporta multitud de beneficis a l'organisme. Les consumeixes? Coneixes els seus beneficis? Aquí els descobriràs:

1. Les seves propietats antioxidants

Els fruits vermells en general són aliments rics en antioxidants, components beneficiosos per a l'organisme en múltiples sentits. Aquests components afavoreixen determinades reaccions químiques en l'organisme, retardant o prevenint l'oxidació d'altres molècules i neutralitzant danys associats als anomenats radicals lliures, responsables del deteriorament cel·lular i de diferents malalties.

Per aquesta raó, les cireres, com altres fruites, ofereixen beneficis per al sistema immunitari, la prevenció de malalties cardiovasculars i ajuden a contrarestar processos que condueixen patologies com el càncer.

Una fruita amb una temporada curta

2. Una ajuda davant l'insomni

Menjar cireres també ens ajuda a dormir millor i reduir els efectes de l'estrès. El seu contingut en melatonina, hormona del son, i en proantocianidines, que milloren les absorció de triptòfan, afavoreix el son.

3. Per cuidar el cor

A més de les seves propietats antioxidants, les cireres contenen flavonoides. Són els pigments colorants que els confereixen el seu color característic i que comparteixen amb altres fruites i hortalisses. Ajuden a reduir el risc cardiovascular. A més, altres propietats d'aquesta fruita actuen en la mateixa línia. En afavorir la disminució del colesterol i els triglicèrids, també afavoreixen el bon funcionament del cor.

Cireres
Cireres

4. Aliades davant el sobrepès

Les cireres contenen poques calories i, a més, tenen un efecte saciant. A més, davant altres alternatives d'alimentació, constitueixen un snack saludable, que ens permet completar les cinc racions de fruita recomanades al dia. També faciliten l'eliminació de líquids, la qual cosa sempre ens fa pesar una miqueta menys.

5. Un antiaging natural

Les cireres actuen com un tonificant natural i ajuden a prevenir l'envelliment de les cèl·lules de la pell. No només pels antioxidants esmentats, sinó també per ser una fruita rica en oligoelements i sals minerals com a ferro, calci, fòsfor, sofre, i, sobretot, potassi, zinc, coure, magnesi i cobalt. Aquests components els confereixen importants propietats remineralizants i tonificants. També afavoreixen la bona circulació de la sang. Tenen igualment un reflex directe a la pell les vitamines que aporta la fruita, entre les que destaquen l'A i la C. I actuen com un anticel·lulític natural.

6. Si patim gota o altres malalties inflamatòries

Els beneficis de menjar cireres davant de malalties com la gota es coneixen des del segle XVIII. O fins i tot abans. També en la medicina xinesa, atès el seu poder antiinflamatori, es feien servir en el tractament d'artritis i reumatisme.

Investigacions recents, vinculen la fruita amb una reducció de fins al 35% en els episodis de gota. I també potencien els efectes dels fàrmacs destinats al seu tractament. Es deu que, pel seu contingut en àcid fòlic, redueixen la producció de l'àcid úric, l'excés del qual s'associa a aquesta patologia.

7. Alleujament per a trastorns intestinals

Les cireres contenen fibra i faciliten el trànsit intestinal. Alhora, són riques en aigua, per la qual cosa ens ajuden a mantenir-nos hidratats. Són, en definitiva, una fruita amb propietats diürètiques i depuratives. Aquest poder s'associa a flavonoides com el potassi, que ens ajuden a eliminar líquids.

Així mateix, el contingut en pectina i els seus àcids naturals estimulen les glàndules digestives, conferint-los un efecte laxant.

8. Millorem el nostre aspecte

Menjar cireres és beneficiós per a la pell en el sentit esmentat. També perquè són una forma natural d'hidratació. Els seus elements antioxidants i sals minerals ajuden a fixar aigua a les cèl·lules del cos. També ajuden a protegir dels radicals lliures, donant lluminositat a la nostra pell.

9. Ossos i músculs

Tant picotes del Jerte com cireres tenen calci i ferro, ajudant a enfortir ossos i a combatre problemes de salut com l'osteoporosi. Pels seus efectes antiinflamatoris, també poden resultar útils per al dolor de tendons i músculs. Per exemple, en situacions de sobrecàrrega. També és beneficiosa en aquest àmbit la vitamina C.

10. Amb bona vista

Aquesta fruita constitueix una excel·lent font de betacarotens, que ens ajuden a tenir una bona visió. Hi contribueix també el contingut en vitamina A.