La tendinitis rotular és una lesió del genoll bastant comú en ciclistes, runners, jugadors de voleibol, bàsquet, futbol i atletes professionals. Per aquesta raó, sovint també se la coneix com a "genoll del saltador", encara que en realitat pot afectar qualsevol persona l'activitat habitual de la qual comporta un gran esforç per a les articulacions dels genolls, ja sigui per pràctiques esportives que inclouen salts freqüents, o per motius laborals o pel seu estil de vida.

De forma específica, aquesta malaltia consisteix en la lesió del tendó rotular la missió del qual és enllaçar la tíbia amb la ròtula. És el tendó de l'extrem distal del quàdriceps i juga un paper clau a l'hora d'estendre el genoll i realitzar accions tan quotidianes com caminar, córrer, pujar/baixar escales, saltar, asseure's o ajupir-se.

Diferents causes poden desencadenar la tendinitis rotular

Símptomes de la tendinitis rotular

Els símptomes més recurrents de la tendinitis rotular solen ser un dolor punxant i localitzat a la zona per sota de la ròtula que es fan patents en flexionar o sol·licitar força amb el genoll, o fins i tot en repòs. De vegades pot fer sensació d'inflamació a la zona inferior de la ròtula per l'engruiximent que pot acabar desenvolupant el tendó.

El dolor al genoll associat a la tendinitis rotular va evolucionant, des de la fase inicial quan es presenta durant l'inici de l'activitat física per donar lloc a un dolor més agut que apareix en repòs o durant el desenvolupament de qualsevol activitat de la vida diària. Per aquesta raó és necessari realitzar sempre un tractament professional i específic. Altrament, es corre el risc que es torni crònica, existint una mala reparació dels teixits arribant a un estat de degeneració fibril·lar o tendinosi.

Tendinitis Rotular

Causes de la tendinitis rotular

Existeixen diferents causes que poden desencadenar la tendinitis rotular. De fet, factors congènits i malalties de caràcter metabòlic com la diabetis, anomalies com la desviació de la ròtula, desequilibris musculars o rigidesa als músculs de les cames poden ser decisius per desenvolupar aquesta patologia.

Tanmateix, de forma general, les causes més habituals de la tendinitis rotular solen estar relacionades amb els petits microtraumatismes que es produeixen de forma freqüent durant exercicis com córrer i saltar sobre superfícies dures o pedalar en excés. Aquests exercicis realitzats de manera intensa o sense la progressió i adaptació adequada a l'activitat física forcen el tendó rotular, obligant-lo a patir una gran tensió que provoca microesquinços i comporten l'aparició d'inflamacions i dolors.

Entre els factors que originen la tendinitis rotular i altres tendinopaties també és molt comuna la falta d'estiraments i escalfament dinàmics previs a la pràctica de l'esport o el desenvolupament de males postures i tècniques. Igualment, els canvis d'intensitat deguts a preparació de competicions o la inadequada planificació d'entrenaments, en definitiva una mala preparació física també solen afectar a la irrupció d'aquestes patologies.

Tractament de la tendinitis rotular

Hi ha una gran varietat de tractaments per a la tendinitis rotular en funció de cada persona i la gravetat de la lesió, que flueix en cinc nivells, sent l'1 una tendinitis lleu i el 5 una tendinopatia amb degeneració del patró estructural o tendinosi.

En qualsevol cas, el treball previ per realitzar un bon tractament haurà de combinar l'adequació de la pràctica esportiva, per donar pas al desenvolupament de diferents exercicis específics per a la tendinitis rotular: exercicis d'enfortiment i estirament amb què tonificar els músculs del genoll de forma suau, sempre sota la supervisió del professional sanitari. A més, qualsevol tractament s'haurà de consultar amb un especialista.