Internet i les xarxes socials han afavorit l'aparició d'una nova societat de la informació, que ha permès que les persones puguin informar-se a temps real del que succeeix a pràcticament tot el món. Això ha permès una extensió del coneixement sense precedents, però també ha creat una certa addicció entre certes persones que desenvolupen una necessitat obsessiva de revisar constantment les notícies. Però... quines conseqüències té?
Un estudi
Doncs segons aquesta investigació publicada per Health Communication, les persones "addictes" a les notícies tenen més probabilitats de patir estrès, ansietat i problemes de salut física. Si ens fixem en els últims anys i en la informació apareguda en els mitjans, les males notícies ocupen un lloc destacat. La pandèmia de la covid, la invasió de Rússia a Ucraïna, els tirotejos massius o els incendis forestals devastadors... totes elles han provocat un estat d'ansietat i impotència important en bona part de la societat.
El fet d'estar exposat a un cicle de notícies de 24 hores d'esdeveniments en constant evolució pot tenir un impacte greu en el benestar mental i físic, perquè provoca un estat constant d'alerta màxima. Les persones es veuen immerses en un cercle viciós que els porta a obsessionar-se amb les notícies i buscar actualitzacions a tota hora per alleujar la seva angoixa emocional. Però no ajuda i com més revisen les notícies, més comencen a interferir amb altres aspectes de les seves vides.
En l'estudi, es va demostrar que d'entre els que van participar en el treball, al voltant d'un 16,5% va mostrar signes de consum de notícies severament problemàtic, fins al punt que les notícies van afectar al seu son, van interrompre el temps amb la família i els amics i van dificultar la concentració en el treball. A més, van tenir un risc major d'experimentar malalties mentals i físiques.
Una altra investigació
No és l'única investigació sobre això. Aquest estudi dut a terme per investigadors de l'Institut de Neurociència Helen Wills i l'Escola de Negocis Haas, a la Universitat de Califòrnia, Berkeley, conclou que la recerca d'informació genera uns mecanismes neuronals semblants als quals s'origina al cervell quan es busquen diners.
És a dir, que l'addició a la informació és un fet i la informació per si mateix és una recompensa per al cervell humà. Ens ocorre igual que amb el menjar porqueria, o les compres compulsives d'objectes que no necessitem. Necessitem consumir-ne més encara que ens perjudica. Els experts aconsellen acudir a un especialista quan l'addicció interfereix amb la vida ordinària de la persona.