La tensió arterial elevada és un problema de salut que pot comportar un greu risc. Forma part dels accidents vasculars cerebrals, els quals provoquen el percentatge de mortalitat més gran en les societats industrialitzades. Es considera preocupant quan les dues xifres de tensió arterial són iguals o superiors a 90 i 140, el que es considera com a hipertensió.
Tant l'exercici com el que mengem són claus per regular la tensió
Aliments que baixen la tensió (o l'augmenten)
Portar un estil de vida adequat quant a alimentació i exercici físic serà imprescindible per evitar que això es produeixi. De fet, una dieta que ha demostrat científicament la seva efectivitat en el tractament no farmacològic de la tensió arterial, és la dieta DASH. Les sigles del qual en anglès signifiquen enfocament dietètic per aturar la hipertensió.

Mostra reduccions de la pressió arterial sistòlica ("l'alta"), de 8 a 14 mmHg. La dieta comporta la reducció dels greixos, carn vermella, dolços i les begudes ensucrades, reemplaçant-los amb grans integrals, carn d'aus, productes lactis baixos en greixos (desnatats), peix i fruita seca.
Aquest pla alimentari està recomanat per l'Associació Americana del Cor (American Heart Association). Per norma general, un estil de vida saludable serà el que més efecte provoqui en la millora d'aquesta patologia, i en moltes d'altres. S'aconsella incloure els següents elements per combatre la hipertensió.
Quant a l'alimentació, hi ha una sèrie d'aliments que són beneficiosos per reduir aquest factor:
L'AOVE
L'Oli d'Oliva Verge Extra, tan popular en la nostra cultura és un element molt adequat per disminuir la pressió arterial. Fes la inversió econòmica necessària en comprar-ne un de bona qualitat, no val qualsevol. Afegeix-lo a amanides en la seva justa mesura, o a menjars en cru, sense cuinar-lo. Altrament, perdrà part de les seves propietats.
L'all
Aquest aliment és un conegut vasodilatador, que provocarà que els nostres vasos sanguinis siguin més amplis i la sang pugui circular amb menys resistència, reduint amb això la pressió arterial. L'all negre també té interessants propietats i el seu sabor en més suau, per a aquells als quals els pugui resultar molt fort.
Afegeix-lo com a substitut de la sal, al costat d'altres espècies. Així reduiràs els nivells a cada àpat, que provoquen un augment de la tensió.
Peix i llavors
El peix extractiu té la peculiaritat de contenir els famosos omega-3, especialment els peixos blaus. Aquest tipus de greix té un efecte protector contra la inflamació de l'organisme. D'aquesta forma, la seva regulació en moltes complicacions metabòliques. Entre elles, la hipertensió.
Així mateix, hi ha diversos tipus de llavors que també són riques en aquest tipus de greixos, com les llavors de lli i de xia. Afegeix-les a qualsevol crema de verdures, iogurts o al que procedeixi.