Els aliments que consumim poden ser naturals o processats. Com més naturals, menys processats. Això és positiu per a la composició de nutrients dels aliments (conserven totes les seves propietats) però no està exempt de riscos.
El processat dels aliments existeix precisament per fer-los més duradors en el temps i més segurs per al seu consum. I sí, intentar deixar-los lliures de toxines. Us oferirem uns senzills trucs per poder comprar aliments en el seu estat més pur possible (ecològic) i els processarem nosaltres mateixos.
Senzills trucs per a la nostra salut
Toxines: processa tu mateix els teus aliments
- Rentar les hortalisses amb abundant aigua, o solució d'hipoclorit sòdic comercial per evitar consumir microorganismes indesitjables patògens.
- També rentar l'arròs salvatge per eliminar impureses.
- Fer puré de verdures deixant bullir el puré uns minuts. Perdrà algunes vitamines però t'asseguraràs de què la pell dels vegetals que incloguis no tenen bacteris.
- Quan facis gaspatxos o sopes fredes, refrigerar-les per prendre'l a baixa temperatura (5-8 ºC) i així acabar amb enterobacteries patògenes que viuen entre els 35-39 ºC.
- Treure amb l'escumadora l'escuma que s'acumula en la part superior dels brous. On s'acumulen les impureses, bacteris, brutícia que pogués portar la pell dels animals en cocció.
- Enfornar el peix a la papillota en comptes de comprar les varetes de lluç arrebossades, per consumir peix de veritat amb els seus atributs, sense bacteris. Però sobretot sense aquesta capa d'arrebossat que entela les grans qualitats del peix.
- Congelar el peix fresc abans de cuinar-lo. Perdrà una mica de textura, però també evitaràs la probabilitat de contreure anisakidosis, hipersensibilitat a aquest tipus de cuc que parasita els peixos.
- Millor compra quinoa en sec i cou-la tu.
- Realitza tu mateix els amaniments de les amanides i les salses per al segon plat. Serà sempre més saludable i menys energètica aquesta salsa a la que compris en un pot de plàstic.
Deshidrata tu mateix les fruites
Pots dessecar o deshidratar tu mateix diferents fruites, ja que en treure'ls l'aigua augmentes la seva vida útil i és més difícil que es facin malbé per bacteris. En no existir gairebé aigua disponible (i la poca que queda està saturada de soluts) no creixen microorganismes al seu interior. Això que a Espanya és poc popular, a l'Iran, l'Iraq, i Síria és molt comú, per exemple amb el plàtan.
Amb aquests senzills trucs pots convertir-te en un processador d'aliments saludable, i assegurar-te que t'estàs alimentant d'una manera natural i segura. Com sabem, l'alimentació és fonamental a l'hora de mantenir-nos saludables i de portar un estil de vida equilibrat.