Les vitamines són substàncies que el nostre cos no pot produir de manera natural i per tant necessitem consumir-les de fonts externes, en aquest cas dels aliments. Cada vitamina té uns valors o un rang entre la que ha d'estar per al correcte funcionament del nostre organisme i si hi ha dèficit presentem certs símptomes que poden ser més o menys greus depenent de la vitamina que manquem i de la mesura en què tenim baixa l'esmentada vitamina.

A l'article d'avui parlarem en concret de la vitamina B12, de què és, per a què serveix i que ocorre en el nostre organisme si tenim un dèficit de la mateixa. També parlarem de com suplementar-la de ser necessari i d'a quins aliments podem trobar-la de manera natural.

La vitamina B12, és fonamental per a síntesi de l'ADN

Què és la vitamina B12?

La vitamina B12, és fonamental per a síntesi de l'ADN que hi ha present a totes les cèl·lules del nostre organisme. Quan hi ha una ingesta adequada de la vitamina B12, no tenim perquè notar cap símptoma de res en absolut. Tanmateix quan aquesta vitamina disminueix poden sorgir alteracions al cervell, complicacions en el sistema nerviós, certs trastorns psiquiàtrics i problemes hematològics.

Vitamina B12
Vitamina B12

Símptomes de falta de vitamina B12

El dèficit d'aquesta vitamina afecta el sistema neurològic i el sistema hematològic.

Els símptomes relacionats amb el sistema neurològic són aquells que tenen a veure amb la part mental, els nervis i el cervell:

  • El més freqüent són els problemes als nervis, que es tradueixen en rampes o formiguejos a les mans o peus.
  • Cansament
  • Insomni
  • Irritabilitat
  • Depressió

Els símptomes relacionats amb el sistema hematològic són:

  • Anèmia
  • Leucopènia, és a dir, les defenses baixes.

Per tant si presentem alguns d'aquests símptomes i no trobem el motiu, és important descartar que tenim la vitamina B12 baixa, i en cas de ser així, realitzar un canvi en la dieta i/o suplementar fins a pujar-la a uns nivells adequats per a les necessitats de l'organisme.

On trobem vitamina B12?

La vitamina B12 es troba als productes d'origen animal:

  • Carn de tota mena: de vaca, porc, pollastre, conill, peix, etc..
  • Productes lactis i derivats: llet, formatge, iogurt, etc..
  • Als ous

Quan i com devem suplementar aquesta vitamina?

Si no podem assimilar bé la vitamina B12, el primer és comprovar perquè motiu no podem assimilar-la i provar de posar-li remei. De no ser possible solucionar aquest motiu sí tindríem que passar a suplementar la vitamina.

L'ideal és consumir qualsevol tipus de nutrient de fonts naturals, és a dir, el menjar. Però en casos on els percentatges del nutrient siguin molt baixos, no hi hagi una bona assimilació o no pugui consumir-se els aliments que ens proporcionarien l'esmentat nutrient, és necessari suplementar.

En el cas de la vitamina B12, podem consumir-la de diferents formes:

  • Via oral. És la forma més habitual, tanmateix no és l'adequada en tots els casos, l'ideal és per a aquelles persones que consumeixen pocs aliments amb aquesta vitamina, no per a aquelles que no poden assimilar-la correctament.
  • Via parenteral, és a dir, una injecció intramuscular. Aquesta forma és la que han d'elegir aquelles persones que no poden assimilar bé aquesta proteïna perquè tenen alguna malaltia autoimmune o el sistema digestiu fet malbé. Ja que si consumeixen en càpsules la vitamina continuarien sense absorbir-la de manera adequada.

El tractament ha de ser realitzat pel metge i ha de ser individualitzat i monitorat. Per tant si presentes alguns d'aquests escenaris o pateixes alguns d'aquests símptomes, l'ideal és anar al metge a fer-se anàlisi i començar amb el tractament de ser necessari. Aquesta vitamina és fonamental i no hauríem de descuidar-la.