Què és el triptòfan i per què és necessari?
El triptòfan o L-triptòfan és un d'aquests aminoàcids que el cos no sintetitza per si mateix, per la qual cosa necessitem ingerir-lo mitjançant l'alimentació o, en ocasions, amb la suplementació adequada, encara que es troba molts dels aliments que consumim sovint. Gràcies a aquests, aquest petit soldat entra en el nostre organisme i ens fa capaços de sintetitzar les proteïnes, la vitamina B o niacina i químics essencials per a l'ànim i per al son, com són la serotonina i la melatonina, respectivament.
En aquesta ocasió, podem centrar la nostra atenció a la seva facultat per sintetitzar el neurotransmissor de la serotonina, també coneguda com a hormona de la felicitat que, en la seva justa mesurada, contribuirà a reduir problemes de l'ànim, quan aquests no estiguin provocats amb causes externes, i també contribuir a un bon descans per les nits.
Per aconseguir això, el triptòfan ha de ser consumit juntament amb hidrats de carboni que l'ajudin a creuar la barrera hematoencefálica i així arribar al cervell, on serà convertit en serotonina. Aquest neurotransmissor no només regula l'estat d'ànim, sinó que també té un paper principal en contribuir amb la nostra memòria o regular la nostra gana.
A partir d'aquest químic, l'organisme produeix l'hormona de la melatonina, l'encarregada de regular el cicle del son i la vigília. I si tornem a les primeres, contribueix a la producció de niacina o vitamina B3, l'encarregada de convertir l'aliment en energia, mantenint a punt el sistema nerviós. La deficiència d'aquest element en el nostre organisme, per tant, pot incrementar els riscos de patir més estats d'ansietat, insomni i estrès, així com provocar que aquests derivin en un estat de depressió que es prolongui al llarg del temps. Per això, el millor és portar una dieta sana i equilibrada, buscant prendre-ho en més quantitat només en les èpoques en què s'està sotmès a més nivells d'estrès.
Necessitem ingerir-lo mitjançant l'alimentació
A quins aliments de la dieta ho trobem?
Com ja s'ha dit, hi ha aliments rics en triptòfan, entre els quals es troben els que anirem exposant a continuació. En primer lloc, és present a les carns blanques, menys grasses i millors per a la digestió, com són el pollastre i el gall dindi; en el peix, també ric en àcids grassos omega 3, i als ous, que aporten també vitamines del grup B i proteïnes.
En segon lloc, és present als lactis, on es combina amb el magnesi, millorant la qualitat del son, podent ser desnatats o semidesnatats, per contribuir a una millor digestió, especialment, si es prenen mitja hora abans de dormir. En combinació amb aquest, pots pecar amb una mica de xocolata negra, que estimula la producció de l'hormona de la felicitat i conté polifenols i una gran quantitat de minerals. Per acabar, podem trobar-ho en fruita seca com els cacauets, llavors com les de carbassa o gira-sol, i en els llegums, així com en fruites tals com el plàtan i la cirera.