Després de ser desenvolupats al Regne Unit, la producció a gran escala de tomàquets morats ja està en marxa en altres llocs com el Canadà. El nou tomàquet ha estat fruit del treball de 300 científics d'una desena de països, coordinats pel Centre John Innes a Norwich, on s'ha dut a terme la major part de la investigació. Les restriccions europees al cultiu de trasgènics va forçar el trasllat dels primers cultius experimentals a la regió d'Ontario, al Canadà.

El procés de creació es basa a introduir al tomàquet convencional dos gens de la planta coneguda com a boca de drac, molt habitual en els pedregars i zones rocoses de la Mediterrània. Aquesta planta és especialment rica en antocianines, un antioxidant beneficiós en la prevenció del càncer i molt present també en fruites del bosc com els nabius i els esbarzers.

Un tomàquet amb molts beneficis

Encara que el tomàquet compta amb tots els gens necessaris per generar aquests antioxidants, estan inactius. Gràcies a aquesta modificació, que desencadena un procés dins de la planta, han aconseguit que es desenvolupi l'antocianina. Habitualment la dieta de la població no conté la ingesta suficient d'aquest component, per la qual cosa aliments tan comuns com el tomàquet intentaran suplir aquesta carència.

tomàquet morat

Tomàquet morat, un superaliment

Però... quins avantatges proporciona el tomàquet violeta?

  • Un dels avantatges més grans que podem trobar en aquest tomàquet porprat és que multiplica els antioxidants que arriben a l'organisme, uns components fonamentals per retardar l'envelliment. Segons els càlculs dels experts, dobla l'aportació que es pot aconseguir amb la ingesta dels nabius i altres fruites del bosc, aliments sempre recomanats pels nutricionistes i que també són beneficiosos per al nostre cos.
  • La variant violeta del tomàquet també facilita deu vegades més antocianines als humans, la qual cosa pot resultar molt útil per a certes dietes o trastorns relacionats amb úlceres gàstriques i diabetis que necessiten una nutrició específica.
  • Un altre dels efectes positius per a la salut dels éssers humans és que aquest tomàquet facilita elements antiinflamatoris, una altra gran notícia per a la salut del cos.
  • I hi ha un últim factor ecològic a tenir en compte. La barreja amb gens de la planta antirrhinum ha aconseguit mantenir els tomàquets frescos durant més temps juntament amb les seves noves propietats.

En resum, el tomàquet morat és un altre dels aliments que podem afegir a la nostra dieta si estem buscar-nos cuidar-nos sense renunciar al millor sabor. I és que una dieta sana i equilibrada és la clau per veure'ns de la millor forma i cuidar-nos del nostre cos. A quines esperes per provar-ho?