La verdolaga, de l'espècie Portulaca oleracea, és una planta anual (una planta que germina, floreix i sucumbeix en el curs d'un any) i suculenta de la família vegetal dels Portulacaceae originària de l'Índia, l'Orient Mitjà i sud d'Europa que ha estat tradicionalment utilitzada per les seves propietats nutricionals i per al tractament de malestars gàstrics i urinaris com a herba medicinal.

La verdolaga floreix a finals de primavera i continua fins a mitjans de tardor

Es tracta d'una planta la tija del qual i fulls són suculents, ja que emmagatzemen aigua en quantitats més grans que les plantes sense aquesta adaptació, que pot assolir els 40 cm d'altura i que presenta flors de color groc.

La verdolaga floreix a finals de primavera i continua fins a mitjans de tardor. S'ha naturalitzat a tot el món i, malgrat que en algunes regions sigui considerada com a brossa, pot consumir-se tant com verdura com herba medicinal.

Verdolaga

La verdolaga té un sabor lleugerament salat i àcid i és relativament comuna a la cuina europea, asiàtica i mexicana. Les tiges, els fulls i les flors són comestibles i pot consumir-se tant fresca en amanida com cuinada, així com en sopes i salses. És més, els aborígens australians també consumien les seves llavors.

En el que refereix als beneficis, aquests són 5 dels que ens ofereix:

1. Pot millorar la salut cardiovascular

La verdolaga és la planta amb més contingut en omega-3, un àcid gras poliinsaturat essencial per a la salut del cor i dels vasos sanguinis. I està més que estudiat que ingerir les dosis adequades d'omega-3 ajuda a prevenir el risc de malalties cardiovasculars ja que mobilitza el colesterol "dolent" i redueix la pressió sanguínia. Significa això que només podem aconseguir-ho amb la verdolaga? No. Però és una bona alternativa al peix, per exemple.

2. És antioxidant

Arribem a terreny perillós, perquè és molt fàcil dir que, com és antioxidant, és anticancerigen. I això és faltar a la veritat. És cert que la verdolaga és rica en betacarotens, els pigments responsables dels seus colors vermellosos, i que aquests compostos són antioxidants, però d'allà a dir que redueix el risc de càncer hi ha una bona tirada.

Pot contribuir a reduir el nombre de radicals lliures i, per tant, reduir el mal cel·lular. Però l'aparició del càncer és una situació que respon a molts factors i que, evidentment, no dependrà de menjar o no una planta.

3. Pot ajudar a dormir millor

Com pots comprovar, estem jugant molt amb el "pot", ja que cap efecte no és notori al 100%. La salut, com hem dit, és multifactorial. Ara bé, un estudi realitzat a l'Iran va apuntar en la línia que la verdolaga, pel seu contingut en magnesi, pot ajudar a dormir millor i, per tant, aquesta planta pot ser un remei contra l'insomni.

4. Pot alleujar mals de cap i episodis de migranya

Gràcies al seu contingut en vitamina B2, que ha demostrat ser útil en determinades situacions per alleujar els mals de cap i els episodis de migranya, és cert que la verdolaga podria contribuir a reduir la freqüència, la durada i la intensitat d'aquests episodis. No serà una cura màgica, però pot contribuir.

5. Pot afavorir la salut òssia

Com hem vist quan analitzàvem la seva composició, la verdolaga és rica en minerals com el calci, el ferro, el magnesi i el manganès, que són els principals constituents dels ossos. En aquest sentit, la verdolaga pot promoure la salut òssia i reduir el risc d'osteoporosi. Significa això que és l'única manera d'afavorir la salut òssia? No. Serà un més de milers de factors, però el que està clar és que pot contribuir encara que sigui una mica.