Ets fan del bròcoli? Aquest aliment, de la família de les crucíferes o brasicaceas, és un dels més ben valorats per molts nutricionistes ateses les seves propietats. Crida l'atenció per la gran quantitat de micronutrients que el converteixen en un veritable tresor vegetal. Com a hortalissa, té un 90% d'aigua i un 2,6 de fibra. Per això és lleuger, prebiòtic, laxant i molt recomanat pel seu efecte depuratiu, diürètic i aprimador, augmentat pel potassi.

Es recomanen 2 o 3 racions de bròcoli a la setmana

El bròcoli a més també vitamines antioxidants A, C i E, que protegeixen del deteriorament de cèl·lules i teixits, i reforcen els sistemes immune i nerviós, entre d'altres. La vitamina A en forma de betacarotens que li donen el seu popular color verd. Un altre dels seus carotenoides, la luteína, protegeix de la degeneració visual en forma de cataractes o presbícia. Finalment, les vitamina C i E augmenten les funcions del sistema immunològic i protegeixen la pell, ungles i cabell.

Entre les vitamines B és ric en B1, que ajuda la concentració, una mica cada vegada més buscat pel món en el qual vivim. Pel seu costat, la B6, ajuda en la formació d'enzims digestius i en àcid fòlic o B9. A més, el bròcoli té un ampli ventall de minerals com: fòsfor, potassi, magnesi, calci, zinc, iode i ferro. Aquest últim s'assimila amb facilitat a l'estar acompanyat de vitamina C i àcid fòlic. Com a font de calci i magnesi és adequat per a la salut òssia i del sistema neuronal.

brocoli

Bròcoli, un aliat per a la nostra salut

El bròcoli és veritablement primordial en l'alta proporció d'elements fitoquímics, d'alt poder antioxidant, que s'han revelat actius en la prevenció de càncers com el de boca o de pulmó. La sinigrina neutralitza les cèl·lules precanceroses que poden generar càncers al tracte digestiu, a l'estómac i el còlon. Per la seva part, els índoles protegeixen dels de tipus hormonal, com el de mama o pròstata. Altres compostos eliminen nitrosamines i aflatoxines, causants del càncer de fetge. En definitiva, una hortalissa que ens ajuda amb la prevenció, alguna cosa realment positiu.

A l'hora d'ingerir-lo, se sol prendre bullit o al vapor, però és exquisit cru, en amanida o com a aperitiu, sol o macerat en salsa. La calor i l'aigua del bullit facilita la pèrdua de la vitamina C i els seus agents bioactius, especialment en coccions llargues. Amb una cocció al vapor o una saltat de 3 a 5 minuts es conserven el 80% dels seus components, alhora que es manté un sabor més intens i una textura agradable i cruixent. Una altra forma excel·lent és prendre'l en brots germinats. Es deteriora amb rapidesa, perquè és molt sensible a l'etilè ambiental, s'ha de conservar a la nevera entre 0 i 10ºC, perquè és una verdura freda.