En els últims mesos la investigació està donant importants novetats en la lluita contra els diferents tipus de càncer. En el que al de mama es refereix –el més freqüent entre les dones a Espanya– s'ha presentat un estudi liderat per la Clínica Universitat de Navarra que ha demostrat l'eficàcia clínica de la combinació de vacunes antitumorals amb cèl·lules dendrítiques –un tipus de cèl·lules que juga un paper essencial en la resposta immune juntament amb la quimioteràpia prèvia a la cirurgia– en dones amb càncer de mama localitzat.

Els resultats d'aquest estudi han estat publicats a la revista Therapeutic Advances in Medical Oncology i assenyalen que, "en comparació amb un tractament estàndard basat només en la quimioteràpia, l'addició de la vacuna antitumoral suposa un major nombre de respostes tumorals completes –desaparició total del tumor–, amb una excel·lent tolerància i una estimulació afegida del sistema immunitari."

La investigadora principal de l'estudi és la Dra. Marta Santisteban, especialista en Oncologia Mèdica de la Clínica Universitat de Navarra. Segons declara, "encara que no hem arribat a veure canvis estadísticament significatius en supervivència global, sí que existeix una tendència a un benefici en els primers cinc anys de tractament, que ha demostrat ser completament segur per a les pacients i amb modificacions tant al tumor i el seu entorn com en una millor activitat del sistema immune".

L'estudi

La investigació ha durat més de vuit anys i quan es va iniciar, la immunoteràpia no es feia servir com a tractament per al càncer de mama. De fet, en el dia d'avui està aprovada com a tractament estàndard per la FDA nord-americana en aquest escenari, però encara no s'ha autoritzat la seva aprovació per l'Agència Europea de Medicaments ni per l'espanyola, malgrat els beneficis demostrats.

Pacient de càncer de mama / Pixabay

S'ha dut a terme amb pacients acabades de diagnosticar amb un sistema immune intacte. "Hem identificat biològicament un grup de pacients amb càncer de mama triple negatiu amb baixa expressió de la proteïna PD-L1 que es beneficien especialment de l'addició de les vacunes a la quimioteràpia. Això fins ara no se sabia", aclareix la Dra. Santisteban, que afegeix que "d'ara endavant, l'objectiu serà seleccionar millor aquelles pacients que es vagin a beneficiar d'aquesta teràpia per millorar el seu pronòstic i la seva qualitat de vida".

La Dra. Santisteban forma part del Grup GEICAM d'Investigació en Càncer de Mama com a representant del grup de treball d'estudis en fases primerenques en càncer de mama del Breast International Group (BIG), una de les organitzacions acadèmiques mundials més importants en investigació en càncer de mama.

"La possibilitat de participar en el disseny de nous estudis que impactin en el maneig i en la supervivència de les pacients amb càncer de mama; així com facilitar l'arribada d'aquests estudis a les nostres pacients a la pràctica clínica diària és un enorme privilegi", subratlla.