A més de preocupar-nos per les quantitats i els aliments que hem de menjar, també ens hem de fixar en les propietats que aquests tenen, ja que no per ser una verdura o una fruita significa que contindrà totes les propietats que necessitem perquè el nostre cos funcioni a la perfecció. Per exemple, l'alvocat conté una gran quantitat d'elements perfectes per a la salut, però li'n falta un d'essencial, la vitamina B12.

Per a què serveix la Vitamina B12?:

Se la coneix com "la vitamina de l'energia", i aquest sobrenom no li podia anar millor ja que és l'encarregada de realitzar algunes de les principals funcions biològiques del nostre cos. Principalment ajuda al metabolisme de les cèl·lules per les quals se sintetitzen aminoàcids, àcids grassos i glúcids, a més de ser essencial en la síntesi i la regulació de l'ADN. Aquesta energia extra que aporta a l'organisme serveix per mantenir les cèl·lules funcionals i evitar-ne l'envelliment.

La vitamina B12 és present únicament als productes d'origen animal

Vitamina B12 baixa:

La vitamina B12 és present únicament als productes d'origen animal, ja que es troba en organismes com els bacteris que són consumits pels animals.

La deficiència de la vitamina B12 és un problema molt comú entre aquelles persones que segueixen una dieta vegetariana o vegana sense informar-se sobre els suplements alimentaris que han de prendre.

En ser la vitamina responsable de donar-li un bon xut d'energia al nostre organisme, la falta d'ella provoca just el contario, és a dir, cansament, fatiga, debilitat, problemes neurològics, pèrdua de memòria o depressió. A més, en nadons o nens en edat de creixement pot afectar el seu desenvolupament normal.

B12
B12

Vitamina B12 alta:

No sol ser un problema gaire comú i és difícil de diagnosticar, però si en les nostres anàlisis apareix que tenim la vitamina B12 per sobre dels nivells recomanats, és molt probable que estiguem tenint dificultats per absorbir-la.

Això pot venir provocat per malalties hepàtiques o renals o, fins i tot amb problemes relacionats amb la medul·la òssia o malalties com el càncer.

Malgrat que aquesta condició no és gaire visible, hi ha persones que pateixen una sèrie de símptomes que podria indicar que tenim la vitamina B12 per sobre dels nivells recomanats: marejos, dolors musculars, erupcions a la pell, nerviosisme i mal d'estómac.

Aliments amb vitamina B12

Com hem explicat abans, la vitamina B12 només està presentin en els productes d'origen animal, ja siguin terrestres o marins, però segons quines parts i quines espècies podrem trobar diferents concentracions d'aquesta vitamina.

  • Les vísceres: és el producte d'origen animal amb més concentració de vitamina B12 i entre totes elles, les millors són el fetge de porc, el de vedella i els ronyons de be, ja que són els òrgans on se sintetitza l'esmentat complement.
  • Carn magra: aquest tipus de tall de la carn és un dels més beneficiosos per a la nostra salut ja que conté molt pocs greixos i una alta concentració de proteïnes i vitamines. La carn magra és la referida a la zona muscular i en la vedella la podem trobar a la falda, el filet o el llom. En el porc el més habitual és el llom o el filet.
  • Peixos i mariscos: si hi ha un producte del mar que guanya en la quantitat de vitamina B12, aquestes són les cloïsses, però no són l'únic. El verat, les sardines, l'arengada o el salmó també són molt rics en aquesta vitamina.
  • Lactis i ous: com a productes provinents dels animals, els formatges, en especial el parmesà i el suís, són molt rics en vitamina B12, igual que els ous, encara que aquests tenen una particularitat, com més els cuinem més la perden.