Sabem de la importància de les vitamines per al nostre organisme i el seu bon funcionament. Tanmateix no sempre coneixem l'ampli ventall de vitamines que requereix el nostre cos. Una d'elles és la vitamina B5, també coneguda com a àcid pantotènic, que es tracta d'una molècula necessària per al funcionament de tots els sistemes biològics. Estem parlant d'una vitamina hidrosoluble i en estat pur presenta un color groguenc i viscós.
Una vitamina que ajuda en molts aspectes
No obstant això, els suplements de vitamina B5 se solen comercialitzar en forma de pantotenat de calci, ja que és més estable amb un color blanc cristal·lí i inodor. Es tracta d'un nutrient important per a la correcta activitat del nostre organisme, quant a la fabricació i descomposició de greixos principalment. Però parlem també d'una vitamina important per al funcionament del fetge, la síntesi de la melanina, la síntesi del colesterol i els greixos, i els fosfolípids a les membranes de les cèl·lules. És molt el que ens aporta com podem veure, i algunes les funcions en què està involucrada.
Una deficiència d'àcid pantotènic pot causar diferents alteracions negatives en el nostre organisme, com a cansament extrem, dolor d'estómac, problemes per dormir, mal de cap, acidesa estomacal, entumiment i ardor a mans i peus, vòmits o pèrdua de gana. Perquè tot això no passi, un bon nivell de vitamina B5 és molt important, per això hem volgut conèixer alguns dels aliments més recomanables per ingerir l'esmentat nutrient.
La vitamina B5 té la peculiaritat de trobar-se en la majoria d'aliments que prenem diàriament en el nostre dia a dia. Tanmateix, hi ha una sèrie d'aliments que destaquen pel seu alt contingut en àcid pantotènic, i que hem de tenir al cap si tenim un dèficit:
- Fetge, especialment el de pollastre. Encara que el de vedella també és ric en vitamina B5.
- Arròs i segó de blat
- Fruita seca. En aquest grup hem de destacar les llavors de gira-sol (pipes) i els cacauets.
- Ous, particularment el rovell.
- Cigrons, una excel·lent opció dins dels llegums.
- Bolets. Les conegudes com a shiitake són molt recomanables per a incrementi aquest tipus de vitamina al cos, encara que els xampinyons també són vàlids.
- Diferents pescats, encara que un dels més rics és el salmó. Tanmateix, és fàcil trobar aquesta vitamina en la tonyina, freses de peix o caviar, entre d'altres.
- Cereals, especialment civada. També contenen una alta presència de vitamina B5 el sègol, amarant, espelta, fajol i blat sarraí, amb el que molts tipus de cereal ens poden valer.
Com dèiem, molts aliments del nostre dia a dia perquè tinguem sempre els nivells d'aquest nutrient de la millor forma.