Som davant d'una vitamina essencial per als ossos, sistema vascular, cor, memòria i prevenció de l'envelliment. La deficiència aguda de vitamina K es caracteritza per una sagnia inusual de les genives, nas o el tracte gastrointestinal. La falta d'aquesta vitamina pot ser produïda per fàrmacs anticoagulants, l'ús prolongat d'antibiòtics, malaltia de la vesícula biliar i malaltia de Crohn. La deficiència crònica pot ser més perillosa, ja que no hi ha símptomes clars, però el deteriorament de la salut òssia i cardiovascular pot ser greu.
Hi ha diferències entre la vitamina K2 i la K1
On trobem vitamina K2?
A la carn i alguns lactis fermentats com els formatges tous i durs, com l'edam, gouda i brie o el mató. El pit de pollastre o el xucrut, per exemple, en tenen poca. Hi ha un aliment més amb grans dosis: el natto, un derivat de la soja fermentat japonès. De fet la seva riquesa en vitamines, aminoàcids i minerals i la seva presència abundant en la dieta explica la diferència notable d'incidència d'osteoporosi i fractures entre el Japó, on és molt menor, i Occident.
Diferències entre la vitamina K1 i la K2
La vitamina K1 es troba en els vegetals de fulles verdes (bròcoli, espinacs, col arrissada) però se n'assimila molt poca. Només un 15% aproximat de la K1 obtinguda d'aquests aliments crus arriba al sistema circulatori, on s'excreta ràpidament pel fetge després de la seva absorció intestinal. En canvi, la K2 roman més temps en sang i és redistribuïda en la circulació portada pel colesterol LDL. Així, el teixit ossi i els vasos sanguinis la poden absorbir i exercir la seva acció.
Als nadons per la seva part es els subministra vitamina K en néixer perquè poden tenir deficiència d'ella, ja que no la produeixen per ells mateixos i no es transporta prou a través de la placenta materna. Però... i els adults? Continua sent essencial però no té la fama de la vitamina D, encara que cada vegada més professionals de la salut adverteixen de la seva importància.
Les conclusions d'un dels estudis més importants fets sobre aquest tema, l'anomenat "Estudi Rotterdam" es van publicar a The Journal of Nutrition fa uns quinze anys i deien el següent sobre la vitamina K:
- Redueix en un 50% el risc de calcificació arterial.
- Redueix en un 50% el risc de mort per problemes cardiovasculars.
- Redueix en un 25% el risc de mortalitat per altres causes.
- Millora de la capacitat d'incorporació del calci en el teixit ossi.
- És un possible tractament de l'arterioesclerosi.