En els temps que corren, no hi ha ningú que no hagi sentit parlar de la dieta vegetariana i dels seus mites o veritats. Cada vegada és més comú trobar-se amb gent que, per raons molt diverses, ja siguin nutricionals, ètiques, religioses o de salut, s'ha preguntat: "com començo a ser vegetarià?".

En aquest article descobrirem què és el vegetarianisme, els diferents tipus que hi ha, com començar a ser-ho, quins aliments es poden o no menjar, els beneficis que aporta a la salut aquesta manera d'alimentar-se i algunes receptes per seguir una dieta vegetariana d'allò més original. Si vols aprendre alguns consells per començar a ser vegetarià, continua llegint!

Cada vegada més persones opten per una dieta vegetariana

Vegetarià
Vegetarià

Què és el vegetarianisme?

El primer que has de fer abans de res és informar-te bé sobre aquest tipus de dieta nutricional per saber en què es basa, què implica, quins beneficis aporta al nostre organisme i quins aliments pots o no menjar a partir d'ara si la fas conscientment.

El vegetarianisme és una pràctica alimentària que es basa a evitar menjar qualsevol tipus de carn animal (inclòs el peix i les aus). Si bé és cert que la majoria de persones que decideixen seguir aquesta dieta ho fan per millorar la seva salut, també existeix un component moral i filosòfic de no explotació animal i d'ajuda al medi ambient que fa que iniciar-se en el vegetarianisme sigui més fàcil, productiu i, sobretot, sostenible per al planeta Terra.

Tipus de vegetarianisme - Decideix el teu

Hi ha diversos tipus de perfils depenent dels aliments que s'incloguin en la dieta vegetariana, però el denominador comú continua sent el mateix: la no-ingesta de qualsevol tipus de carn animal. Aquesta classificació es basa en el grau de rigor amb què els vegetarians decideixen menjar més o menys productes amb ingredients d'origen animal en la seva composició:

  • Ovovegetarianisme: és un tipus de dieta vegetariana en la qual es consumeixen ous (de qualsevol au), però no lactis ni mel.
  • Lacteovegetarianisme: en canvi, en aquest tipus sí que es consumin lactis com la llet, iogurt o formatge, però no ous ni mel.
  • Ovolacteovegetarianisme: agrupa els 2 anteriors, podent menjar tant ous com lactis però no mel.
  • Apivegetarianisme: sí que es consumeix mel però no lactis ni ous.
  • Apiovolacteovegetarisme: si es consumeixen els 3 aliments alhora (mel, ous i lactis) la dieta vegetariana serà d'aquest tipus.
  • Veganisme: és un tipus de pràctica alimentària en la qual no es consumeix cap aliment que contingui en la seva composició ingredients d'origen animal, sense cap excepció. Però més que un tipus de dieta, es tracta d'un estil de vida que es compromet, per qüestions ètiques i morals, a no utilitzar de cap manera als animals per a les nostres pròpies finalitats, amb la qual cosa, també s'aplica a la resta d'aspectes quotidians com la roba, el calçat o el mobiliari i el parament domèstic.
  • Crudivorisme: aquí només es consumeixen aliments no cuinats, és a dir crus, ja siguin verdures, fruites, llavors, fruita seca o cereals. Com a màxim es pot cuinar un aliment fins als 40 °C perquè no perdin les seves propietats naturals. Totes les modalitats esmentades anteriorment poden ser crudívores.
  • Frugivorisme: només es consumeixen fruites en totes les seves varietats, sobretot de temporada.
  • Flexitarianisme o flexivegetarianisme: fa referència a una recent tendència sorgida fa alguns anys basada en una dieta vegetariana combinada de manera ocasional i/o oportunista amb la ingesta d'algun producte animal, però sempre mantenint un percentatge molt més gran d'aliments vegetarians.