L’emergència climàtica és una realitat amb la qual convivim des de fa temps, on els fenòmens meteorològics extrems ens afecten cada vegada amb més intensitat i en èpoques en què no en són pròpies. Davant aquest context global i degut a l’estat en què es troben molts dels habitatges construïts abans del 1981, el Consorci Metropolità de l’Habitatge ha obert una convocatòria d'ajuts dotada amb 100 milions d'euros procedents dels fons europeus Next Generation -entre aquest 2022 i el 2026-, per renovar el parc més antic dels 35 municipis metropolitans que envolten Barcelona. En total, són 424.147 habitatges inclosos que representen el 70% del total, que es troben en un estat d’antiguitat i d’obsolescència física per antiguitat i manca de conservació. Un estat que s’ha vist agreujat pel pas de la pandèmia del coronavirus, que ha fet més evident la necessitat de tenir cura d’aquestes llars, així com la resta d'habitatges construïts a posteriori que també presenten deficiències i no resulten sostenibles als temps actuals. 

El 40% del total d’emissions contaminants sorgeixen dels habitatges

“Els objectius del pla, son els de garantir un nivell òptim de rehabilitació que millori les condicions dels ciutadans, incrementar l’estalvi energètic, disminuir les emissions contaminants, dinamitzar l’economia i incrementar l’ocupació i millorar la cohesió social”, apuntava José Antonio Artímez, director general del Consorci Metropolità de l’Habitatge (CMH). En la mateixa línia el prosseguia Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB, que concloïa com aquesta, “és la convocatòria amb més capacitat econòmica de gestió i amb mes visió social que hem tingut, un fet que beneficia a tothom”.

Edificis   Pexels   Lenar

El parc de l'habitatge de l'AMB està molt envellit / Foto: Pexels - Lenar

Més de 34.000 persones es veuran beneficiades dels ajuts

La convocatòria que es finançarà amb 100 milions d’euros dels fons europeus Next Generation, pretén renovar façanes i cobertes, incorporar aïllaments per protegir a les llars de la calor a l’estiu i del fred a l’hivern, construir nous ascensors i vetllar per altres instal·lacions comunitàries que puguin ser d’utilitat pel veïnatge vetllant per l’eficiència energètica. De fet, per poder-se adherir a la convocatòria, “s’ha d’aconseguir disminuir el consum energètic del mínim 30%”, apuntava el mateix Artímez en la presentació del pla pels mitjans de comunicació. Unes mesures, subratllava, enfocades a la millora del confort de tots els ciutadans que se’n veuran beneficiats.

Com saber si el meu bloc es pot beneficiar dels ajuts i com demanar-los

Qualsevol propietari es pot informar sobre quina és la situació que presenta actualment el seu habitatge i demanar els ajuts per tal de millorar-ne l'estat, sobretot aquells que es troben en més males condicions. Així, contribuirà a reduir un mínim del 30% el consum d'energia primària no renovable (EPNR) i un mínim de la demanda segons la zona climàtica. Però, com es demanen aquests ajuts? La web del CMH ha facilitat un accés on poder realitzar la sol·licitud de forma telemàtica on es facilita tota la informació que es requereix per entrar a formar part dels ajuts. 

D’altra banda, el mateix CMH enviarà una carta (com aquesta) a cada propietari d’habitatge que compleix amb els requisits per fer-los coneixedors de les millores que podrien gaudir i beneficiar-se en cada cas, així com el grau de satisfacció i confort que gaudiran un cop s’apliquin les obres de millora.

Edificis   Jessica Pamp  unsplash

Habitatges construïts abans del 1981 / Foto: Jessica Pamp - Unsplash

Ajuts del 80 o 100% del cost total d’obres

Per tal que tothom tingui accés a la millora de les condicions del seu habitatge, sobretot per aquells que es trobin en una situació de major vulnerabilitat, es podrà accedir a ajuts de fins al 100% de l’import que correspongui pagar per les obres de rehabilitació. Val a dir, però, que en funció de l’eficiència energètica que s’obtingui un cop l’edifici estigui rehabilitat, les subvencions podran ser majors o menors, arribant al 80% amb un màxim de 21.400 euros per habitatge. Les subvencions es pagaran directament a la comunitat de propietaris amb l’obligatorietat que aquests ho retornin més l’IPC, en cas de transmissió de l’habitatge.

Les subvencions serviran per facilitar les rehabilitacions als veïns que s'inscriguin al pla

A banda de les subvencions per les obres de rehabilitació, la convocatòria preveu ajuts per obres d’eficiència energètica en interiors d’habitatges, que poden arribar fins al 40%, amb un màxim de 3.000 € per habitatge. Uns ajuts que contribueixen a l’estalvi en les factures a finals de mes, contribuint així a una reducció de les emissions contaminants i a un planeta més sostenible. Addicionalment, també es preveuen ajuts per subvencionar la redacció del llibre de l’edifici, l’ITE i la redacció de projectes mitjançant una gestió telemàtica que permet simplificar i agilitzar els tràmits interns per evitar que puguin suposar un obstacle o endarreriment en l’execució d’obres. Els propietaris que primer s’acullin als ajuts tindran més possibilitats d’obtenir les subvencions en cas que s’exhaureixin els fons. Uns ajuts que no suposen cap gravamen en la declaració de l’IRPF, podent desgravar fins al 60% de la despesa no subvencionada durant 4 anys.

Amb l’objectiu de seguir garantint l’habitatge com a dret bàsic a la ciutadania, l’AMB seguirà treballant per potenciar la cohesió social, oferir les mateixes oportunitats a tothom per desafavorir els desequilibris territorials i per millorar la qualitat de vida dels habitants de les metròpolis que engloba. 

Logos AMB
 
AMB i ministeri
logo gene