La família de la directora de cinema Carla Simón cultivava préssecs a Alcarràs, un petit poble de la Catalunya profunda. Quan va morir el seu avi fa uns anys, els seus oncles van heretar la terra. L'absència del seu avi li va fer valorar el seu llegat familiar i els arbres que cultivava, sentint que algun dia podrien desaparèixer. Així és com va sorgir la idea del film 'Alcarràs': una família de pagesos, els Solés, que estan a punt de perdre les terres perquè el seu amo vol arrencar els presseguers i instal·lar-hi panells solars.
La humanitat ha cultivat la terra en família des del Neolític. És l'ofici més vell de tots els temps. Però la història dels Solé succeeix en un moment en què la forma tradicional de fer agricultura ha deixat de ser sostenible. El de Simón és un cas més de les moltes famílies que, després de diverses generacions de cultius, es veuen forçades a abandonar les terres. Què és l'agricultura avui dia? 'Alcarràs' és un tribut a la resistència de les últimes famílies de pagesos, que cada dia corren més risc d'extinció al món occidental.
Aquesta és una història sobre la pertinença a una terra, a un lloc, però també és un drama sobre les relacions familiars i les seves tensions generacionals, sobre la necessitat de superar velles tradicions i sobre la importància de la unitat familiar en temps de crisi. "Vaig concebre la pel·lícula com un relat coral pel meu desig d'expressar què significa formar part d'una gran família", indica la directora Carla Simón.
Diàlegs creuats, energies oposades, caos, gestos subtils però significatius, emocions en efecte dòmino… Cada membre dels Solé tracta de trobar el seu lloc al món en un moment en què estan a punt de perdre la identitat familiar.
Aquesta és una història sobre la pertinença a una terra, a un lloc, però també és un drama sobre les relacions familiars
Al llargmetratge de Simón hi apareixen actors de la zona d'Alcarràs perquè tenen un vincle real amb la terra i parlen el dialecte específic d'aquesta regió de Catalunya. Després d'un càsting de més d'un any, Simón va escollir els intèrprets entre 9.000 candidats que va trobar aprofitant les festes majors d'estiu a les comarques del Segrià, l'Urgell i el Pla d'Urgell.
Els escollits, per construir la família d''Alcarràs' han passat molt de temps junts, tot improvisant situacions quotidianes i construint les seves relacions personals. El lligam que han bastit ha estat tan fort que encara continuen adreçant-se entre ells amb els noms dels personatges que representen a la pel·lícula. Senten que tenen dues famílies: la real i la família d''Alcarràs'.
El paper de la família és un dels eixos principals del llargmetratge. "Tots tenim una família i ens podem identificar amb la història d'una família. Ningú escull la seva família Per això, les relacions familiars són tan complexes i profundes, tan plenes de contradiccions i tan incondicionals alhora. A més, l'agricultura és una cosa que ens afecta a tots, és el que mengem cada dia. Pensem en qui cultiva el que mengem i com ho fan", explica la directora Carla Simón.
'Alcarràs' s'estrenarà als cinemes espanyols el 29 d'abril
'Alcarràs', segon llargmetratge de Carla Simón després de la seva reeixida opera prima 'Estiu 1993', s'estrenarà als cinemes catalans i espanyols el 29 d'abril de 2022 després de fer història amb l'obtenció de l'Os d'Or a la Berlinale, un certamen d'alt prestigi internacional. És la primera pel·lícula catalana que guanya un guardó tan cèlebre com l'Os d'Or.
El film es projectarà arreu del territori català, però on ha tingut un impacte encara més gran ha estat a les terres de Ponent i Tarragona. N'és un bon exemple el fet que hi haurà cinemes d'aquestes contrades que reobriran les portes gràcies a la seva estrena. De fet, en la gran majoria de cinemes feia molt de temps que ja no s'hi projectaven pel·lícules.
La projecció s'espera amb delit, sobretot a la localitat on s'ha enregistrat el film. Així doncs, el cinema 'Lo Casino' d'Alcarràs serà el primer a reprendre l'activitat des que va tancar durant els anys 90. Es reobrirà el 29, 30 d'abril i l'1 de maig per projectar-hi la pel·lícula que ha convertit en protagonista aquesta població del Segrià de 9.500 habitants.
Finalment, a l'estat espanyol, l'aparador escollit per presentar el llargmetratge és el Festival de Màlaga, on també Simón va triomfar amb 'Estiu 1993', que es va emportar cinc premis, entre ells la Biznaga d'Or a la Millor Pel·lícula.