Àltima, l’empresa funerària catalana que presta servei a través de 35 tanatoris, 11 complexos crematoris i 18 cementiris a 247 municipis de Catalunya i Balears, ha iniciat un pla per fomentar l’autoconsum energètic a través de la instal·lació de plaques fotovoltaiques a quatre dels centres que gestiona: Ronda de Dalt (Barcelona), Sitges, Castelldefels-Gavà i Figueres. Àltima inicia aquest projecte després d’una prova pilot duta a terme al Tanatori de Vilafranca del Penedès, que ha estat el primer de la companyia a incorporar panells solars, l’any passat.

Aquesta mesura s’emmarca en el compromís d’Àltima per la sostenibilitat, àmbit en què l’empresa basa la totalitat de la seva estratègia de desenvolupament empresarial. “Volem continuar apostant per l’ús d’energies netes i renovables, ara també a través de l’ús de plaques solars. De moment, després de Vilafranca, arrenquem el projecte a quatre tanatoris més de Barcelona i Girona, amb la previsió d’instal·lar-ne a més centres on disposem de l’espai adequat per poder incorporar aquest sistema”, exposa Alfonso Galdo, director de Manteniment, Qualitat i Medi ambient d’Àltima. “L’experiència de Vilafranca ha estat positiva, ja que amb la posada en marxa de les plaques fotovoltaiques en aquest equipament, hem aconseguit un 56 % d’estalvi de consum energètic, equivalent a 17,4 tones de CO2 en el que portem d’any”.

La companyia inicia un pla per instal·lar plaques fotovoltaiques a quatre centres de Barcelona i Girona

Aquesta iniciativa se suma a una altra acció que Àltima ha posat en marxa en el darrer any per contribuir a l’ús de l’energia neta i a la reducció de l’impacte ambiental amb la renovació de la totalitat de la flota de vehicles de la companyia perquè sigui 100 % elèctrica el 2024. Des de la posada en marxa d’aquest pla, Àltima ja es mou exclusivament amb aquesta energia neta a tots els centres del Baix Llobregat i el Barcelonès, on disposa d’un total de 36 vehicles, entre fúnebres, ambulàncies i comercials. L’objectiu és arribar a les 70 unitats quan es completi el programa, que també contempla 70 punts de recàrrega als aparcaments dels centres que l’empresa té arreu de Catalunya.
 

Vehicles d'Àltima elèctrics aparcats davant d'un dels tanatoris de la funerària 

Àltima promou la renovació de la flota de cotxes, que actualment ja disposa de 35 unitats, perquè sigui 100 % sostenible el 2024

Mesures com aquestes contribueixen també a la reducció de la petjada de carboni d’Àltima, que l’empresa mesura des de fa set anys, amb l’objectiu d’actuar davant l’emergència climàtica d’una forma més eficient, dissenyant estratègies reals que generin un impacte positiu en la salut de les persones i en l’entorn més proper.

Enterraments més sostenibles

La consciència per la sostenibilitat fa anys que és present a Àltima, que compta amb diverses opcions perquè els enterraments siguin totalment respectuosos amb l’entorn. En aquest sentit, des d’aquest 2022, Àltima ofereix a tots els seus centres fèretres ecològics i respectuosos amb el medi ambient, lliure de vernissos, teixits sintètics, vidres o elements metàl·lics. També, més del 40 % dels usuaris trien urnes biodegradables, elaborades amb argiles, sal o fusta natural. “Les empreses i les persones estem cada cop més sensibilitzades amb la protecció del medi ambient i també, des dels serveis funeraris, és essencial que ens adaptem a aquesta realitat. En el moment de triar com volen el funeral, ens adonem que les famílies prefereixen ser sostenibles”, afirma Jaume Echaurren, director general d’Àltima.

Àltima neix de la unió de tres empreses familiars amb més de 300 anys d’experiència al sector funerari.

La companyia ha estat pionera en el desenvolupament de diverses alternatives perquè el darrer comiat sigui més respectuós amb l’entorn. Així, disposa del servei Planta viva, posat en marxa l’any passat, que permet confeccionar les tradicionals ofrenes florals al difunt (corones o centres) a partir de testos amb plantes vives procedents de planters de Catalunya. D’aquesta manera, es potencia l’ús de flor viva i de proximitat, i es disminueix l’ús de flor tallada importada, contribuint a la reducció de la petjada de carboni i a la disminució de les minves de flor natural. 

En l’àmbit dels cementiris, Àltima també ha implementat serveis sostenibles per al destí de les cendres. El recinte de Roques Blanques, al Papiol (Barcelona) és el que engloba més alternatives d’aquest tipus, com el Camí del bosc (un espai que permet enterrar les cendres en una urna biodegradable, conformant un camí envoltat de natura i que ja supera els 1.000 serveis), el Bosc de la calma i els Arbres familiars (per inhumar l’urna ecològica al costat d’un arbre autòcton del Parc de Collserola, que ja porta més de 2.200 arbres plantats) o el Jardí i la Font del repòs (on poder escampar les cendres en un jardí zen o diluir-les en l’aigua d’una font). Des de Roques Blanques, que compta amb el registre ambiental europeu EMAS, Àltima també promou la col·laboració amb diverses entitats per preservar la flora i la fauna autòctones del Parc Natural de la Serra de Collserola. En aquesta línia, ha desenvolupat projectes per a la protecció de les abelles (Apiari didàctic), els amfibis (amb la construcció d’una bassa), o els ratpenats (amb la instal·lació d’una estació d’escolta i diverses caixes refugi).