Amb l’arribada de Sant Jordi, són moltes les propostes de llibres que hi ha damunt la taula però poques, les que aglutinen el rigor, la investigació i l’estudi complet com és l'exemple de L'armadura del rei (Ara Llibres), dels periodistes Albert Calatrava (TV3 i Catalunya Ràdio), Ana Pardo de Vera (Público) i Eider Hurtado (ETB).
Un llibre que relata una investigació sobre la figura de Joan Carles de Borbó i els seus negocis opacs, les seves aventures, maniobres polítiques i excentricitats, així com tot l'entramat polític, judicial, mediàtic i econòmic que ha protegit el seu regnat, i que protegeix ara Felip VI.
El llibre és fruit d’una investigació periodística que conté fonts inèdites que revelen noves informacions sobre la figura del monarca
L’estreta relació entre el poder monàrquic i polític
La fugida del rei emèrit als Emirats Àrabs és l'epitafi d'un pacte col·lectiu que ha funcionat durant 40 anys i que es va començar a forjar a partir del 23-F de 1981. Des d'aquell moment, els successius governs espanyols, començant pel de Felip González –ara defensor a ultrança de Joan Carles– han construït una cuirassa que ha permès que el Rei fes, literalment, el que li venia de gust.
El llibre destapa episodis desconeguts i recull alguns comportaments dels primers anys de regnat de Joan Carles, com la carta que va enviar al seu "germà", el xa de Pèrsia, on li demanava 10 milions de dòlars per ajudar la campanya d'UCD i "l'enfortiment de la monarquia espanyola" davant "l'amenaça seriosa" del Partit Socialista. Adolfo Suárez va dir després que no n'havia vist ni cinc d'aquests 10 milions de dòlars.
"No n'hi ha per tant", va dir el monarca quan es van començar a conèixer els comportaments del seu gendre, Iñaki Undargarin. Després vindrien les investigacions sobre les fundacions Lucum i Zagatka i els negocis de Joan Carles amb Corinna com a intermediària, fins al punt que el Rei va intentar que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero facilités l'entrada de la russa Lukoil a l'accionariat de Gas Natural i Iberdrola.
Els affairs i les amistats perilloses de Joan Carles I
Entre altres, el llibre també repassa les incògnites obertes sobre el paper del Rei durant el 23-F, el cobrament de comissions per les importacions de cru i les maniobres polítiques del cap de l'Estat, marcades a vegades per una relació tensa amb els successius presidents espanyols. Unes 240 pàgines on tampoc hi falten els seus affairs i les seves amistats perilloses amb personatges com Mario Conde durant l'etapa del pelotazo del que va poder participar.
Una investigació periodística de primer nivell
La seva cuirassa és un acord col·lectiu que els autors posen al descobert després d'haver fet un centenar d'entrevistes a alts càrrecs, amics, confidents del monarca, responsables polítics, empresaris i personatges del món dels mitjans. Moltes de les fonts, expliquen els autors, han parlat de manera anònima per la por a les conseqüències que té posar al descobert informacions sobre el monarca.
El llibre també posa nom i cognoms als qui han protegit Joan Carles de Borbó durant aquests anys. Començant pels directors dels mitjans de comunicació, amb qui Joan Carles I feia trobades habituals, però també pels polítics com Alfredo Pérez Rubalcaba, Mariano Rajoy o l'actual PSOE, a més de jutges i empreses que han vetllat perquè el monarca pogués seguir actuant amb impunitat, revestit d'un pacte de silenci que quan va caldre es va transformar directament en censura.
L'armadura de Joan Carles I es transforma ara en l'armadura de Felip VI, que també gaudeix de la protecció judicial, política i mediàtica que van edificar el regnat del seu predecessor. De fet, segons els autors, la protecció de la monarquia s'explica pel fet que la figura del rei és la clau de volta del sistema institucional espanyol. Ara cal protegir Felip VI. La seva caiguda suposaria l'esfondrament de l'Estat tal com el concebem ara.