L'Auditori de Barcelona vol aproximar-se a la mort mitjançant la música. I ho vol fer amb la nova temporada 2022-23, que amb el títol de 3r moviment: Mort o Retorn, posarà el punt final a un relat artístic articulat en tres temporades consecutives. Un viatge que va començar amb la Creació (2020-21), va seguir amb Amor i Odi (2021-22) i acabarà amb aquest darrer episodi que situarà l'oient en l’inevitable final, tot explorant diferents aproximacions a la mort.

La temporada arriba plena de grans obres mestres concebudes al voltant de les reflexions de maduresa de les etapes finals de la vida. Els Kindertotenlieder de Mahler, el Quartet per a la fi dels temps de Messiaen, el Cant del destí de Brahms, les Quatre últimes cançons de Strauss o els rèquiems de Victoria, Morales, Guerrero i Mozart en són només alguns exemples.
 


Spot de l'Auditori de Barcelona/ Auditori de Barcelona

El tret de sortida el donarà la segona edició de la Biennal de Quartets de Barcelona, comissariada amb el Quartet Casals. La present edició, centrada en L’Art de la Fuga de Bach, reunirà onze formacions, com els quartets Ebène, Jerusalem o Belcea, i proposarà, a més, estrenes d’Octavi Rumbau, Núria Giménez-Comas, Daniel Apodaka i Joan Arnau Pàmies. I és que les estrenes seran, un cop més, un dels pilars fonamentals de la temporada vinent de L’Auditori, a més de la gran aposta que la casa fa pels projectes patrimonials. D’aquesta manera, hi haurà una cinquantena d’estrenes (de les quals 23 estrenes mundials) i quaranta projectes de patrimoni. 

Commemoració i nova creació

En aquest marc, cal destacar la commemoració del centenari de la mort del compositor tortosí Felip Pedrell. Una commemoració que vindrà acompanyada de la recuperació de la seva obra I trionfi, que interpretarà l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya tant a L’Auditori com a la gira de territori que farà per Catalunya. I en el camp de la nova creació, L’Auditori tindrà com a compositors convidats de la temporada 2022-23 a Sofia Gubaidulina (1931) i Hans Abrahamsen (1952), dos autors que han desafiat, cadascú a la seva manera, els corrents hegemònics de la composició. 

L'Auditori commemorarà el centenari de la mort del compositor Felip Pedrell

Ludovic Morlot i l'OBC

L’OBC inicia una nova etapa de quatre anys amb la titularitat de Ludovic Morlot, que arrenca la pròxima temporada i que suposarà un dels moments més importants del projecte artístic actual de L’Auditori. A més, la temporada 2022-23 comptarà també amb la incorporació de Marta Gardolińska com a Principal Directora Convidada. A aquests dos noms, cal afegir el del violoncel·lista i director Nicolas Altstaedt, que s’unirà a la temporada vinent de L’Auditori com Artista Convidat. Totes tres són apostes de l’OBC per l’excel·lència del projecte artístic de la formació. 

Ludovic Morlot amb l'Orquesta Nacional Juvenil de Xina/ Wikipedia

Festival Mozart Nits d'Estiu i recuperació de projectes

Per una banda, el Festival Mozart Nits d’Estiu ens aproparà els grans títols del Classicisme i el seu àmbit d’influència, com veurem amb el Rèquiem de Mozart o el Concert per a violoncel de Haydn. Per l'altra, es recuperaran alguns dels projectes que s’havien hagut d’ajornar a causa de la pandèmia, com l’intercanvi amb l’Orquestra Nacional d’Espanya acompanyada del seu titular, David Afkham, que serà a L’Auditori de Barcelona mentre l’OBC serà a l’Auditorio Nacional de Madrid.  De la mateixa manera, es recuperarà l’estrena nacional i encàrrec de L’Auditori de l’òpera Prisoner of the State de David Lang, basada en el Fidelio de Beethoven, que es podrà veure al Festival Grec.

Protagonisme per la Banda Municipal de Barcelona

La Banda Municipal de Barcelona tindrà també la seva temporada a la sala gran de L’Auditori amb setze programes que destacaran per integrar també el relat artístic de Mort o Retorn en la seva temàtica. És així com la Banda oferirà quatre rèquiems: l’Urban Requiem de Michael Colgrass, els rèquiems de Davis Maslanka i John Rutter i Un rèquiem per a Brussel·les de Bert Appermont, a més d’obres estretament vinculades a la Banda, com Mort i transfiguració de Richard Strauss.

Banda Municipal de Barcelona/ Wikipedia

Música Antiga

La programació de Música Antiga comptarà amb quatre projectes del cicle El So Original, que lidera el reputat músic i director Jordi Savall amb les seves formacions. La Vuitena i la Novena de Schubert es trobarà amb el Te Deum de Charpentier, la Missa Solemnis de Beethoven i Les set últimes paraules de Schütz i Haydn. Aquestes últimes també les veurem en la lectura que en farà l’Ensemble O Vos Omnes i el Quartet Gerhard amb la direcció de Xavier Pastrana, a la temporada de Cambra. 

El Música Antiga comptarà amb el lideratge del reputat músic i director Jordi Savall

Festival Llums d'Antiga

El Festival Llums d’Antiga tornarà a il·luminar de música les esglésies medievals barcelonines amb algunes de les grans formacions vocals de casa nostra, com el Cor Cererols, Cantoría, el Cor Francesc Valls o també O Vos Omnes. L'Auditori també rebrà a la mezzosoprano Lea Desandre al costat del llaütista i tiorba Thomas Dunford i es viurà el debut al Festival de Tiento Nuovo, que dirigeix Ignacio Prego. Tot plegat amb obres tan significatives com els rèquiems de Victoria, Morales o Guerrero. 

Imatge de la nova campanya de l'Auditori de Barcelona/ Auditori de Barcelona

Cicles Sit Back i Sessions

A les programacions de músiques modernes i creació multidisciplinar de L’Auditori, les Sessions, Sit Back i Escenes incidiran en l’explotació de nous llenguatges que aportaran noves visions avantguardistes. 

En aquest sentit, cal destacar noms com els d’Arnau Obiols, Brutter, Jakob Bro i Arve Henriksen, Thomas Stronen, Jamie Branch i dos grans ensembles, el Barcelona Art Orchestra i el liderat per Toni Vaquer. A més de Sandra Monfort, Low, Jon Hopkins, Niño de Elche o b1n0, que es presentarà acompanyat d’artistes com Tarta Relena, Ferran Palau o El Petit de Cal Eril.

Tarifes Planes Joves

Si tens menys 35 anys, pots gaudir de tota la programació de L’Auditori durant un any a un preu molt especial! Pots aconseguir la teva Tarifa Plana Jove per a menors de 25 o menors de 35 i accedir a tots els concerts que vulguis durant 365 dies a partir del moment de la teva compra. Informa-te'n aquí.

Concerts familiars

Gaudeix de la música en família i al millor preu amb els Abonaments Familiars. Abona’t a 3 o 5 concerts i aprofita les opcions per a 2, 3 i 4 persones que et permetran estalviar fins a un 40%. A més, no cal escollir ara, pots comprar l’abonament quan vulguis i fer el bescanvi per als concerts que t’interessin quan et vagi millor. Compra’ls a partir del 21 de juny de 2022 aquí.