Cada català produeix, de mitjana, 1,3 quilograms d'escombraries cada dia. Parlem d'una quantitat notable que lluny d'estancar-se comença a créixer després d'uns anys de reducció lligats a la crisi econòmica iniciada el 2008. Tots aquests residus acaben en abocadors i/o punts de reciclatge, on es treballa per donar-los una "segona vida" fent-los útils incorporant-los de nou al sistema productiu en el que es coneix com a "economia circular".

"Parlem de residus però en realitat són recursos"

"Cal canviar el xip, parlem de residus però en realitat són recursos", destaca la directora executiva de la Fundació per a l'Economia Circular, Anabel Rodríguez. Precisament aquesta concepció de residu-recurs és la que protagonitza a la producció del Biogàs, un combustible potent i ecològic sorgit dels residus que acumulem en els abocadors/FORSUs/EDARs i que degudament condicionat pot atresorar totes les bondats del gas natural tradicional.

El Biogàs està compost principalment per metà i CO2 i pot tractar-se en un procés de neteja i enriquiment per produir biometà. El biometà té característiques similars a les del gas natural i es pot utilitzar com a combustible per al transport, tant de vehicles pesats com de turismes, o bé pot injectar-se directament a la xarxa de gas natural que arriba fins a les nostres llars per alimentar els fogons o la caldera. De fet, amb un desplegament de plantes de producció de biometà un percentatge cada vegada major del gas que es consumeix en ciutats com Barcelona podria arribar directament dels abocadors i depuradores dels nostres pobles i ciutats.

"Les ciutats són grans productors de residus, potencialment contaminants, que necessiten ser processats, reciclat i valorat energèticament," destaca l'informe Smart cities 2030: Vision document, elaborat pel Grup de Treball Interplataforma de Ciutats Intel·ligents (GICI) i en el que també se subratlla que per assolir la tan desitjada sostenibilitat les grans urbs han de transitar cap a un model en que es premiï l'eficiència i la reutilització dels residus.

El Biogàs és un exemple de com donar-li una segona vida els residus que produïm

La utilització del Biogàs és un bon exemple de com donar-li una segona vida als residus orgànics que produeixen les ciutats i la indústria, especialment l'agroalimentària. Aquests rebutjos tenen la característica d'entrar ràpidament en descomposició, precipitant així tota mena de processos químics, entre els quals trobem la generació de gasos amb un alt potencial energètic.

Aquests gasos se sotmeten a un procés de en què s'aconsegueix biometà que adquireix característiques molt similars a les del gas natural, un dels combustibles més eficients i respectuosos amb el medi ambient.

DH9A3595

Amb aquest procés s'aconsegueix produir una espècie de "gas natural renovable" que s'allibera a la xarxa de distribució comuna o bé s'utilitza per assortir a les plantes de gas natural vehicular, un altre combustible sostenible a l'alça al nostre país. No obstant això, un dels inconvenients que presenta aquest procés és que depèn en gran manera de la quantitat -i la qualitat- dels residus que es produeixen a les ciutats. Per aquesta raó resulta primordial que tots els agents de la cadena, també els ciutadans, s'impliquin per treure-li el màxim partit als rebutjos que produïm comprometent-se amb del reciclatge.

Una tecnologia forta a Europa i que creix a Espanya

La tecnologia de l'upgrading de Biogàs està fortament consolidada a Europa, on en l'actualitat hi ha més de 350 plantes en operació que treballen per a l'obtenció de biometà a partir del Biogàs. El país que lidera el sector és Alemanya, seguida de Suècia i el Regne Unit, on abunden les centrals de producció d'aquest combustible tant en abocadors com en depuradores d'aigua. A Espanya hi ha en l'actualitat unes 60 plantes de producció de Biogàs, lligades majoritàriament al reaprofitament dels residus agroramaders.

En el dia d'avui, aquest país és el setè productor europeu de Biogàs segons dades del baròmetre Eurobserver, així mateix, l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) ressalta que Espanya té un potencial en aquest sector que equival al 6,5% del gas natural consumit al país o el 38 % del consumit al seu sector domèstic.

El Biometà és un alternativa al dièsel, responsable de la pol·lució que fustiga ciutats com Barcelona

Des de fa anys, Gas Natural Fenosa treballa per potenciar l'ús i la producció de Biogàs/biometà dins de les nostres fronteres. En l'actualitat la companyia participa en més de deu projectes per al desenvolupament de tecnologies relacionades amb els gasos renovables amb l'objectiu de trobar alternatives sostenibles a l'ús de combustibles com el dièsel, un dels principals causants de la pol·lució que fustiga grans ciutats com Barcelona o Madrid.

A Catalunya, Gas Natural Fenosa col·labora amb el projecte "Metamorphosis" finançat pel programa europeu Life, que tieneo l'objecte de convertir plantes de tractament de residus en fàbriques de bioenergia. En altres localitats com Arazuri (Navarra) l'empresa ha participat amb altres socis en un projecte en el que participa la firma catalana Hera per produir biometà a partir de biogàs procedent de l'estació d'aigües residuals de la població per posteriorment utilitzar-lo en l'alimentació dels vehicles d'algunes empreses i administracions locals.

traffic 143391 1920

Aquestes experiències ressalten el potencial del Biogàs/biometà i demostren la seva doble virtut. En primer lloc aquesta tecnologia reforça el valor del reciclatge en donar-li una segona vida als nostres residus orgànics en forma d'energia, tanmateix, també té un vessant geoestratègic: l'ús del Biogàs per produir biometà redueix la dependència energètica de l'exterior ja que en tractar-se d'una producció autòctona, no es depèn de tercers països, sovint tan volubles.

No obstant això, la consolidació del Biogàs requereix un règim econòmic que promogui la seva implementació des de tots els fronts, així com un marc regulatori que estableixi les regles a complir per aprofitar tot el potencial que aquesta silenciosa però efectiva revolució tecnoenergètica ens pot brindar.