Des de la seva creació el 2003, Abertis i la seva fundació juntament amb col·laboració de la UPC-Barcelona-Tech, desenvolupen les Càtedres Abertis de Gestió d’Infraestructures de Transport. La finalitat d’aquestes, consisteix en promoure projectes i activitats d’investigació entre els estudiants, convocant anualment uns premis de reconeixement als millors estudis en aquest àmbit, per tal de guardonar els millors treballs i poder-los portar a terme.
Els mecanismes de col·laboració entre la universitat i l’empresa permeten un dels millors instruments per donar resposta a nous reptes, promovent i reconeixent entre els estudiants les millors aptituds, per tal de compartir els coneixements que es generen. És en aquest context, que la xarxa Internacional de Càtedres Abertis de Gestió d’Infraestructures de Transport i Seguretat Vial ofereix un servei per plasmar tots aquests plantejaments i poder-los desenvolupar.
Abertis promou la formació, la investigació i la transferència de coneixement entre la Universitat i l’empresa
La xarxa està present a França, Puerto Rico, Brasil, Xile i Espanya. En cada país, es convoca anualment el premi Abertis en les seves dues categories; gestió d’infraestructures viàries i seguretat vial. En aquests moments, a més, estan en fase de desenvolupament les càtedres a Itàlia i Mèxic.
El premi Internacional Abertis
De tota la xarxa on es desenvolupen les Càtedres, en surt anualment el premi Internacional Abertis, que s’escull entre els guanyadors de les respectives categories de tots els països. L’objectiu de la xarxa internacional és el d’estimular, generar i divulgar nous coneixements i innovacions en el camp de les infraestructures i la seguretat, per tal d’oferir-los al servei de la societat i de la comunitat tècnica i educativa, cuidant i ajudant al talent que les universitats són capaces d’aflorar i canalitzar.
L’objectiu de les càtedres, és afavorir la millora de la qualitat de vida i la seguretat de les persones
Així doncs, es pretén contribuir al desenvolupament de les millors pràctiques per una gestió eficaç i eficient de les infraestructures viaries en tot el seu cicle de vida; el seu estudi, el disseny, la construcció, l’operació i millora en tota la seva vida útil amb el menor impacte ambiental possible i el màxim retorn social, que siguin econòmicament eficients i que contribueixin a millorar la qualitat de vida i la seguretat de tots els ciutadans.
Francesc Robusté (UPC), co-director de la Càtedra Abertis Espanya i coordinador de la Xarxa Internacional de Càtedres Abertis en la Gestió d’Infraestructures del Transport, assegura que “l’objectiu de la Càtedra Abertis de la UPC és el de formar professionals altament qualificats en Enginyeria Civil, Geològica i medi ambiental, amb una sòlida formació científica i competències de gestió”. I destaca; “en l’àmbit de l’Enginyeria Civil, l’Escola és un dels centres amb més prestigi europeu i iberoamericà, basat en la qualitat de la docència i en l’excel·lència en la investigació d’alt nivell”.
En la mateixa línia s’expressa José Manuel Vassallo (UPM), el co-director Càtedra Abertis Espanya; “més de 2.400 investigadors porten a terme la seva investigació a la Universitat Politècnica de Madrid, agrupats en 216 Grups d’Investigació, 10 Centres d’Investigació i 55 laboratoris. Tots ells, amb la mateixa missió de transformar el coneixement i els avanços aplicats al sector productiu”.
Què suposa rebre el premi de les Càtedres d'Abertis?
Els darrers premiats, corresponen a la convocatòria del 2019 i se’ls va atorgar el premi al passat 2020. En la gestió del transport, es va guardonar l’estudi del doctor Marcel Sala; “Modeling present and future freeway management strategies: Variable speed limits, lane-changing and platooning of connected autonomous vehicles”, i en l’àmbit de la seguretat vial, es va emportar el premi el doctor Jesús Balado; pel treball “Classification and modelling of urban environments from point clouds for physical accessibility diagnosis and pedestrian pathfinding”.
El doctor Sala, explica a El Nacional que rebre el premi Abertis li ha suposat “el reconeixement de l’ingent esforç i dedicació realitzats per assolir la tesi doctoral”. Un honor, comenta Sala, que li dona un extra d’energia i d’empenta per afrontar “els reptes personals i professionals que esdevinguin en el futur”. En la mateixa línia s’expressa el doctor Balado, que afirma que “la concessió d’un premi tan rellevant d’un àmbit tant competitiu i multidisciplinari com és la seguretat vial, resulta de gran ajuda per divulgar el treball d’una persona”, fet que li suposa un estímul de motivació per seguir endavant.
Reconeixement a la Xarxa Internacional de Càtedres Abertis
La Xarxa Internacional de Càtedres Abertis va ser reconeguda el 2018 amb el premi que atorga l’Observatori Excellentia Ex Cathedra de la Universitat de València a les diferents iniciatives que es promouen en el marc de les càtedres institucionals, concretament, en la categoria de “Bones pràctiques en la gestió i direcció dels recursos de les Càtedres pel desenvolupament de les seves activitats”. Un reconeixement que se suma a la bona tasca que es desenvolupa des dels diferents països on són presents les Càtedres d’Abertis.