Us imagineu què pot resultar de la simbiosi d'unir el talent dels mestres que creen la millor gastronomia catalana i mundial -que tenim la sort de tenir a casa nostra-, amb la millor cervesa -que també s'elabora al Mediterrani-? El resultat no pot ser res més que inmillorable i, per això, d'aquí neix la nova cervesa que porta per nom Duet.
Una nova cervesa àcida, que els mestres cervesers de Damm han elaborat conjuntament amb els germans Joan, Josep i Jordi Roca, del llegendari i triestrellat restaurant de Girona, El Celler de Can Roca.
Duet és la nova cervesa que neix sota el guiatge dels mestres cervesers Damm i dels germans d'El Celler de Can Roca
Duet, una cervesa àcida
La cervesa es caracteritza per presentar una sour ale elaborada a base de malt d’ordi i raïm garnatxa blanca de la Terra Alta, ambdós clars representants de cultius i paratges del nostre territori i de la cultura de les begudes del Mediterrani. L'estil sour és un estil molt antic i poc conegut. Es remunta a l'origen de les cerveses, quan bacteris i llevats salvatges fermentaven espontàniament sense cap tipus de control de temperatura ni del procés fermentatiu, proporcionant notes agres i àcides a una cervesa d'alta intensitat aromàtica. Des de llavors, aquest estil ha anat evolucionant, i actualment és possible controlar els processos de fermentació que donen com a resultat cerveses en les quals predominen la part àcida com la que presenta Duet. La nova cervesa de Damm i els germans Roca està elaborada amb most de malt d'ordi i most de raïm garnatxa blanca. A aquesta barreja de mosts se li afegeixen bacteris làctics (Lactobacilus) per aportar acidesa. Després s’hi incorporen llevats per completar-ne la fermentació.
Duet combina el malt d’ordi i la garnatxa blanca, representants de cultius i paratges del nostre territori i de la cultura de les begudes del Mediterrani
A la presentació que es va portar a terme a l'espai Mas Marroch, el director de Màrqueting Comunicació i Exportació de Damm, Jaume Alemany, va explicar que van pensar a crear una cervesa àcida que, justament, coincidia amb el pensament dels germans Roca. "El raïm té un paper essencial en el vi i és la fruita mediterrània per excel·lència". Alemany afegia com "aquesta és la cervesa més difícil que hem fet mai i el resultat ha estat excel·lent". Des del Celler, Joan Roca explicava com Duet és una cervesa molt gastronòmica, en el sentit que permet combinar-la amb molts plats diferents, així com molt mediterrània. D'altra banda, Bernat Guixer, responsable del projecte Esperit Roca, deia com "amb aquesta cervesa vam tenir clar que en el conjunt d'elements no hi podíem afegir fruites, sinó raïm", destacant el producte de la terra, que es conrea al territori català.
El procés d'elaboració i com acompanyar-la
Han estat dos anys de treball i complicitat que han coincidit amb la pandèmia de la Covid-19, però que els ha permès disposar de temps, en el qual els mestres cervesers de Damm han pogut treballar braç a braç amb els germans Roca per elaborar aquesta cervesa, que presenta un punt àcid i que uneix dos mons: el del malt d'ordi i el del raïm.
Concretament, el de la garnatxa blanca, que “aporta lluminositat, frescor, un paisatge i una explosió a la boca en tastar-la", segons explica Josep Roca. Algunes cerveses estil sour tradicionals s'elaboren amb fruita −normalment fruits vermells− per equilibrar el punt agre, però Damm i els germans Roca han optat peel raïm de la comarca de la Terra Alta, oferint-li així "el toc Mediterrani". "El raïm permet aportar complexitat, verticalitat i frescor a Duet, així com una textura sedosa", destaca el sommelier d'El Celler. El resultat és una cervesa àcida, equilibrada i molt gastronòmica, apta per maridar amb peix, marisc i altres productes del mar.
Pel que fa al seu tast, Duet és de color daurat intens, presenta una gasificació moderada ideal per acompanyar amb peix, marisc i altres productes del mar. Al nas, és intensa i exuberant, d'olor fresca amb aromes de fruita de pinyol, cítrics i algun toc de fruita tropical. A la boca és complexa i ben equilibrada. L'acidesa característica del raïm li aporta tensió, verticalitat i complexitat, mentre que el malt d’ordi aporta un cos, una estructura, una densitat i una untuositat que equilibren cada glop i la doten d'una agradable persistència en boca. Es recomana prendre a una temperatura d'entre 8 º i 10 ºC en una copa estreta que permeti la concentració d'aromes.
On es pot trobar?
En aquests moments, Duet es troba disponible a la botiga online de Damm i, en els propers dies, es podrà trobar en restaurants i superfícies comercials. Al llarg d'aquesta setmana, Duet es donarà a conèixer a l'estand de Damm del Fòrum Gastronòmic de Barcelona.