Aquest passat dijous, s’ha presentat al Mercat de la Boqueria el primer cas d’ús del Pilot 5G a Catalunya per comprar de forma online amb realitat augmentada i en temps real productes dels comerciants d’aquest icònic i famós mercat barceloní. Aquest fet permetrà en un futur poder realitzar les compres des de qualsevol indret del món, sent aquesta una compra immersiva en què l’usuari se sentirà com si es trobés al mateix comerç. Els impulsors, Parlem Telecom juntament amb Cellnex Telecom, Lenovo i Red.es, presentaven una solució tecnològica que servirà per transformar l'e-commerce dels comerços de proximitat i oferir a l'usuari de forma virtual una experiència de compra real equivalent a la compra presencial que podria viure en un mercat o comerç qualsevol. Una compra on el client que en faci ús, podrà descobrir, a partir de les ulleres de realitat augmentada del venedor en qüestió, la descripció de cada producte, el seu preu, la data de caducitat o bé la seva mateixa procedència.

La demostració que es va fer el passat dijous a la mateixa Boqueria, es va portar a terme a la parada Olives Francesc, on tots els assistents presents a l’acte, van poder gaudir en primera persona de l’aplicació desenvolupada gràcies a la xarxa 5G dissenyada i desplegada per Cellnex Telecom i a les solucions edge computing de Lenovo, que pretenen revolucionar i digitalitzar la compra en un futur no molt llunyà. L'esmentada xarxa, que és íntegrament 5G —concepte conegut com stand alone—, romandrà instal·lada a Barcelona després de finalitzar el cas d'ús. Una alternativa que se sumarà a la compra presencial que reivindiquen des del mateix mercat els seus comerciants, però que agreixen com a via alternativa, tenint present que el futur passa per la digitalització de la gran majoria de sectors, inclòs -com ja es viu actualment- amb el comerç i les compres online.

Aquest és el primer pilot 5G que es porta terme a Catalunya, desenvolupat per una UTE de 8 empreses liderada per Cellnex Telecom i el Grup MASMOVIL

En què consisteix la solució tecnològica?

La solució tecnològica està basada en unes ulleres de realitat augmentada que, gràcies al sistema de càmeres i sensors geomètrics inclosos a la muntura, és capaç d'entendre i reconstruir l'estructura de cada escena. Aquesta capacitat ha permès desenvolupar i integrar un sistema de visió per ordinador i reconeixement d'imatges que permet al destinatari gaudir d’una experiència plenament immersiva, com si es trobés al mateix indret de la compra.

En realitat, es tracta d'una senzilla intel·ligència artificial que és capaç de reconèixer els productes del mercat, situar-los a l'espai i mostrar informació de valor afegit en una capa de realitat augmentada. L’aplicació anomenada Augmented Reality Personal Shopper permet als compradors virtuals seleccionar en temps real des dels seus dispositius -PC, tauleta, telèfon mòbil, etc.- productes concrets de les parades del mercat i obtenir informació addicional sobre aquests amb realitat augmentada.

L'ús del 5G completa l’experiència de l'usuari, que és immersiva i personalitzada

A la roda de premsa celebrada a la mateixa Boqueria, Eduardo Fichman, director d’Innovació de Cellnex Telecom apuntava que “el desplegament d'aquesta xarxa 5G stand alone a Barcelona, permetrà oferir a tots els operadors mòbils els seus serveis a empreses i ciutadans des d'una única infraestructura compartida i equipada amb la millor tecnologia”. Unes paraules on s’hi sumava el CEO de Parlem Telecom, Ernest Pérez-Mas, que ressaltava com “amb l’aplicació que presentem, pot suposar un pas endavant per al sector de l'e-commerce per tal de garantir que els comerços de proximitat puguin evolucionar digitalment sense perdre la identitat gràcies al potencial del 5G”. Un fet que celebrava de poder liderar en un entorn com és la Boqueria, un mercat emblemàtic i significatiu de casa nostra. Acabava la presentació Alberto Martinez, director general de Red.es que detallava com “el 5G és una tecnologia amb un poder transformador que marcarà una revolució i és un vector essencial per impulsar la digitalització que preveu el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya i és un dels eixos de l'estratègia Espanya Digital 2025”.

Manolo Ginart -responsable d'operacions Telco de Parlem Telecom- i Mohamad Hjeij -enginyer de programari de realitat virtual de la Fundació i2CAT-, van ser els encarregats de mostrar al públic aquesta prova pilot on amb la compra per mitjà de l’aplicació que es va portar a terme a la Boqueria, es pretenia exemplificar l’impacte real que els casos d’ús dels projectes Pilot 5G suposaran en la nostra vida, en el nostre fer i en la forma de desplaçar-nos o realitzar les compres pròximament. El projecte 5G Catalunya compta amb un total de 5,4 milions d'euros de pressupost i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Els impulsors del projecte

La iniciativa al mercat barceloní és el primer cas d’ús que s’executa del Pilot 5G Catalunya impulsat per Red.es, entitat pública empresarial adscrita al Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital, a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial. El pilot està desenvolupat per una UTE de vuit empreses liderada per Cellnex Telecom i el Grup MASMOVIL, en què participen, juntament amb l'operadora Parlem Telecom, l'empresa especialitzada en realitat augmentada per a la indústria, Aumenta Solutions, l'enginyeria Atos, la consultora Nae, la tecnològica Lenovo i la start-up Nearby Computing –spin-off del Barcelona Supercomputing Center.