Llet Nostra ofereix una visita guiada a una granja, propietat de la Diputació de Girona i gestionada per l’IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) amb els millors estàndards de qualitat, per explicar com la producció agroalimentària té un alt vincle amb el territori. L’Experiència #APROP s’adreça a aquell visitant interessat que vol saber no només com una granja petita i mitjana produeix llet de vaca, sinó també entendre com es gestiona una activitat que genera riquesa, configura el paisatge, garanteix l’economia circular i fomenta la cultura del territori.

Pel ramader i president de Llet Nostra, Jordi Riembau: “Amb l’Experiència #APROP volem explicar la important aportació dels ramaders i, en extensió, del sector primari a la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del territori. Els pagesos fem molt més que l’aliment per a tota la població”. Per a Joan Tibau, representant institucional de l’IRTA a Girona: “Donem a conèixer com, mitjançant la nostra recerca, contribuïm al desenvolupament del sector ramader del país i que la producció de les explotacions, tant les petites com les mitjanes, es faci sota criteris de benestar animal, eficiència econòmica i sostenibilitat”.

La producció de llet és una activitat que interactua amb el seu entorn, no és un fet aïllat, sinó que forma part de l’ecosistema territorial. Per això, l’Experiència #APROP explica tot el que hi ha darrere un got de llet. És una visita a l’EVAM (l’Estació de Vacum de Monells) al Baix Empordà amb un recorregut comentat per la granja, i un audiovisual i un tast de productes Llet Nostra al Centre de Coneixement i Innovació de la Llet (CCILLET) situat dins de la mateixa instal·lació. L’objectiu és que el visitant conegui els diferents professionals i els animals que fan possible la producció de la llet, així com els seus condicionants com ara el clima, els camps, l’economia circular, la sostenibilitat, la cultura, el paisatge... A més, també s’hi explica la tasca que desenvolupa l’IRTA, que té la finalitat d’ajudar el sector perquè els seus processos de gestió de les granges siguin més eficients i sostenibles.

Sensibilització i Educació per a la Sostenibilitat

L’Experiència #APROP s’ha concebut per a famílies amb nens a partir de 10 anys i persones amb inquietuds o interessos relacionats amb la producció agroalimentària, la cultura, o la gestió del territori, entre d’altres.

És una activitat que s’ha adaptat per oferir-la com a recurs d’educació per a la sostenibilitat a centres educatius, especialment a classes de darrer cicle de primària, i a alumnes de secundària, batxillerat i de cicles formatius agraris.

Per poder realitzar l’Experiència #Aprop cal realitzar reserva prèvia tot accedint a www.experienciaaprop.lletnostra.cat o bé trucant al 93 226 26 25 de dilluns a divendres de 10 a 14 hores.

EVAM de l’IRTA

L’Estació de Vacum de Monells (EVAM) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) és una granja de vaques frisones on, a part de produir llet, es duen a terme diferents projectes de recerca relacionats amb el món ramader i agroalimentaris. Això la fa diferent per les seves instal·lacions i funcionament.

CCILLET

El Centre pel Coneixement i Innovació de la Llet (CCILLET) és un espai habilitat per intercanviar i generar coneixement entorn de la llet. S’hi realitzen formacions per a ramaders i estudiants universitaris o màsters relacionats amb la producció agroalimentària. Aquí és on es projecta l’audiovisual immersiu i on també es fa el tast amb degustació per finalitzar l’Experiència #APROP.

Llet Nostra

Llet Nostra agrupa a 119 petites i mitjanes granges famílies ramaderes de tot Catalunya que el 2003 van decidir ajuntar-se per vendre directament la llet de les seves produccions al consumidor final. La Missió de Llet Nostra és ajudar a l’estabilitat i al desenvolupament sostenible del primer sector català, especialment al ramader lleter. Líder al mercat català de llet bàsica en bric, també ofereix iogurts i postres. A més, ha desenvolupat una botiga online i arriba també a l’hostaleria.