La violència sexual és present avui dia a la societat, especialment en les dones. De fet, totes, en algun moment al llarg de la seva vida, viuen situacions de violència sexual fins i tot de manera inconscient, ja que són tan habituals que deixen de ser visibles per a gairebé tothom.
És per aquest motiu que l’Institut Català de les Dones (ICD) ha posat en marxa la campanya de sensibilització “Les dones tenim dret a viure lliures de violències sexuals #LliuresiSensePor”. Coincidint amb el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que se celebra aquest diumenge, es vol reivindicar el dret a la llibertat sexual i la seguretat de les dones en l’àmbit públic i privat.
L’assetjament sexual, els abusos i les agressions sexuals són formes d’aquesta violència masclista, que té com a característica principal la utilització del sexe com a forma de control i domini de les dones. Prendre consciència requereix detenir-se a observar i entendre que aquest tipus d’actituds dels homes no són normals i són més habituals del que ens pensem, tot i que en la majoria dels casos queden silenciades. Precisament campanyes com la de #JoTambé (#MeToo) hi volen posar llum. És el cas, per exemple, de certs rols que encara veiem a la publicitat, la moda, els mitjans i que si no ens parem a pensar, ens passen desapercebuts. La iniciativa de l’ICD denuncia que “les idees masclistes han impregnat la nostra manera de veure el món”.
La violència sexual es dona en moltes formes i en diversos àmbits: a la parella, a la feina, a les xarxes socials, a la família, al carrer i afecta totes les franges d’edat. La campanya de l’ICD recorda que les nenes, des de petites, són educades en una societat en la qual la sexualitat està amagada i la dona queda representada com a un objecte, on el paper d’escollir el que volen no té la importància que hauria de tenir.
Com identificar que has viscut algun tipus de violència sexual?
Totes les dones, en major o menor mesura, han patit en algun moment de la seva vida algun tipus de situació que es considera violència sexual. L’Institut Català de les Dones ho exemplifica amb alguns exemples:
-
Que un home es posi molt a prop teu i que intenti refregar el seu sexe contra tu; o et xiuxiuegi coses fora de lloc.
-
Haver enviat una foto íntima a la teva parella i després de tallar amb tu, l’envia al grup de whatsapp dels seus amics per castigar-te.
-
Anar pel carrer i que comencin a dir-te barbaritats.
-
Estàs borratxa, vas a casa d’un amic, comenceu a enrotllar-vos i quan tu vols parar, ell no et deixa
-
La teva parella insisteix a tenir sexe sense contemplar l’opció “no vull”, forçar-te a fer coses que no et venen de gust, o que et faci sentir culpable dient que ja no l’estimes quan et negues a tenir relacions sexuals.
-
Algú et demana alguna cosa i et mira de forma abusiva l’escot o el cul i / o et fa comentaris sexuals.
Totes aquestes situacions tenen una cosa en comú: l’únic responsable de la situació abusiva és l’agressor o assetjador. Només sí és sí.
Què s’ha de fer si s’és conscient que es pateix o s’ha patit alguna agressió sexual?
En primer lloc s’ha de recuperar el propi espai personal, cuidar-se, ja que les dones necessiten temps i espai per entendre el que ha succeït. Segons l’ICD, aquests temps i espai serviran per ressituar l’experiència i per sanar les parts més danyades, tant la física com la psíquica, que requereixen un procés.
La vergonya i la culpa són sentiments moltes vegades associats a episodis d’assetjaments i agressions sexuals. Aquests sentiments i aquesta manera de pensar forma part d’aquesta cultura masclista que s’ha d’erradicar.
L’ICD posa a l’abast de les dones, que travessen situacions de violències masclistes, el telèfon 900 900 120, que està sempre en servei, és confidencial i gratuït.
Amb la col·laboració de: