La denominació d'origen (DO) Alella resisteix entre el mar i la muntanya al setge que suposa el creixement urbà de Barcelona i les seves ciutats limítrofes en una batalla noble però desigual. Tanmateix es pot assenyalar que els vins d'aquesta zona tenen una llarga història i un paper rellevant en la viticultura catalana, no en va, aquesta DO porta produint des de l'època de l'Imperi Romà, quan els seus productes eren anomenats els vins "laietans" ja que de produïen a la zona controlada per aquesta tribu ibera. El prestigi dels vins a Alella va arribar a l'edat mitjana, quan aquests eren els favorits en els cercles nobiliaris de Barcelona i fins a l'època dels indians, quan els fruits de la DO solcaven els mars en direcció a Amèrica per proveir els catalans -molts ells nascuts en el Maresme- que van creuar l'oceà a la caça d'oportunitats de negoci.

Avui dia el pes d'aquesta història de segles marca i defineix els vins de la DO Alella, que continuen simbolitzant la voluntat dels seus viticultors de treballar per fer un producte únic autènticament mediterrani. Ara aquesta zona protegida agrupa municipis de les comarques del Vallès Oriental, el Maresme i el Barcelonès, caracteritzades per un clima suau i sec, que, no obstant això, resisteix puntualment les riuades i temporals de pluja  de la zona, que amb els anys han acabant modelant el terreny i les zones de cultiu. Tanmateix, el repte més important que enfronta la DO i les seves més de 200 hectàrees de vinyes amb un valor natural i històric incalculable és l'adaptació davant de la pressió urbanística que ve patint aquest poblat territori des dels anys 70, especialment a la seva zona del litoral.

Els agricultors han optat per conrear en zones discretes en valls i boscos

Davant d'aquesta realitat els agricultors han optat per situar els seus cultius en zones discretes, pràcticament amagades en valls i entre els boscos, creant un univers paral·lel de tradició i passió allunyats del soroll urbà, cada vegada més proper. En el dia d'avui la DO Alella és reconeguda per la qualitat dels seus blancs, tant en monovarietat com en cupatge amb varietats com el chardonay o el sauvignon blanc. Així mateix, també es fan rosats aromàtics amb garnatxa o merlot i en menor quantitat, negres suaus basats en el cabernet sauvignon, entre d'altres. En general els vins de la zona tenen en la "mineralitat" un denominador comú, present tant a les vinyes situades a la costa com els que creixen més a l'interior. En aquest sentit, la petita variació que es pot percebre en els va venir de la zona marítima respecte als d'interior és que els segons presenten unes notes d'acidesa més destacades.

Una de les grans cartes de la DO és la recuperació de varietats de raïm autòctones i tradicionals

Un altre dels desafiaments de la denominació d'origen Alella de cara al futur és aconseguir rendibilitzar l'alta densitat urbana que l'envolta a través de l'enoturisme, tasca en la qual ja treballen molts cellers de la zona, que ofereixen activitats que van des de les tradicionals degustacions i tastos fins a passejos en 4x4 o quad. D'altra banda, una de les grans cartes de la zona és la recuperació de varietats autòctones i tradicionals, així com la potenciació de vins naturals que ja estan sent premiats en prestigiosos certàmens internacionals com l'International Wine Challenge de Londres, que l'any passat va reconèixer un vi d'Alella com "el millor vi ecològic del món".

Amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya