La denominació d'origen (DO) Catalunya s'estén per un bast territori d'aquest petit país mediterrani, agrupant vinyes des de l'escarpat Cap de Creus fins al càlid Camp de Tarragona, passant per les comarques de la Catalunya interior. La gran varietat de localitzacions que protegeix la denominació li permet exhibir un ventall generós d'exquisits vins.

Banyada pel Mare Nostrum, Catalunya ha tingut una cultura vitivinícola que es remunta a l'arribada dels fenicis i els grecs, civilitzacions que van veure abans que ningú l'enorme potencial que tenia aquesta terra per produir excel·lents vins diversos segles abans del naixement de Crist.

DSC 7097

Durant l'època de l'Imperi Romà el cultiu de la vinya es va consolidar a Catalunya i al cap de poc ja hi havia ceps custodiant les entrades de les principals urbs romanes que produïen una quantitat important de vi que arribava a Roma i a altres territoris del Cèsar, com el nord de l'Àfrica o Bretanya. Aquest preuat vi era envasat en àmfores de fang i enviat per mar als confins del món conegut.

El vi de la DO era envasat en àmfores de fang i enviat per mar als confins del món conegut

Després de la caiguda de l'imperi aquesta indústria no va remuntar fins a la conquesta cristiana, quan el sector de la vinya va començar a lligar-se als convents i monestirs, que en molts casos custodiaven les collites ja en bota dins dels seus sagrats murs.

Avui el sector vitivinícola català s'ha modernitzat i ha apostat per la qualitat i la internacionalització. En el cas de la DO Catalunya trobem vins produïts en un clima mediterrani, d'estius i hiverns secs i primavera i tardors més inestables. Al litoral i el prelitoral la brisa marina modera la duresa del sol en les hores diürnes mentre que a l'interior trobem un clima més continental.

Aquests elements climàtics de la denominació donen lloc a una gran varietat de vins blancs, rosats i negres marcats pel contacte amb el roure i entre els quals podem trobar criances, reserves i grans reserves. Completen l'oferta de la DO, encara que en petita proporció, els vins d'agulla i els vins de licor. En general són vins de tall modern i innovador amb un color atractiu, una intensitat aromàtica mitjana-alta, acidesa moderada i un final que convida a continuar consumint-los.

La DO Catalunya és capaç de seduir els paladars més selectes amb cupatges insòlits

Així mateix, la DO és capaç de seduir els paladars més selectes amb cupatges insòlits d'acord amb les múltiples opcions que ofereix el seu ampli ventall de varietats de raïm autoritzades. En aquest sentit, les varietats de cultiu tradicional a Catalunya es conjuguen sovint amb les varietats foranes implantades al nostre territori recentment.

FF0 3214

Val la pena destacar que la DO Catalunya té autoritzades un total de 35 varietats de raïm per a l'elaboració dels seus vins. Entre les blanques trobem macabeu, parellada, sumoll blanc o malvasia. Entre els negres hi ha cabernet, garnatxa, pinot noir, trepat o ull de llebre, entre d'altres.

Aquesta apreciada denominació resumeix l'essència dels vins produïts a tot Catalunya, així com els valors de la seva indústria, que no només s'acontenta de ser història viva del país, sinó que aspira a liderar la seva modernitat aplicant la tecnologia més avançada per produir vins immillorables valorats a tot el món.

Amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya

Generalitat2