Els vins produïts en la denominació d'origen (DO) Conca de Barberà han estat sempre lligats a l'evolució històrica de la comarca, que compta amb una tradició vitivinícola que es remunta a l'època de la dominació romana, tanmateix, va ser en l'Edat Mitjana quan el cultiu de la vinya va començar a protagonitzar la vida d'aquesta zona càlida i asseca a mig camí entre Lleida i Tarragona.

El caràcter dels vins fets en la Conca de Barberà -DO que avui té 3.800 hectàrees de vinyes- està intensament marcat per l'herència centenària de dues institucions religioses establertes a la comarca durant l'Edat Mitjana: l'Ordre dels monjos cistercencs de l'abadia de Santa Maria de Poblet i els monjos-guerrers dels Templers establerts a Barberà. Fa segles, ambdós monestirs van transmetre als vilatans uns coneixements que han perdurat fins a l'actualitat, dotant als vins de la DO d'una expressivitat i un ímpetu perceptible de la primera a l'última ampolla produïda a la zona.

La força del sector vitivinícola de la Conca de Barberà va impulsar el desenvolupament de la comarca

La força del sector vitivinícola de la Conca de Barberà va impulsar el desenvolupament de la comarca, que veia com al segle XIX la seva producció ja arribava fins al continent americà. En aquella època les vinyes van transformar l'orografia de la zona per aconseguir la màxima extensió de terra cultivable, així mateix, també es va construir la línia ferroviària Reus-Montblanc, concebuda per portar fins als ports del litoral tarragoní els vins produïts en la Conca de Barberà de forma ràpida i econòmica.

Tanmateix, la plaga de la fil·loxera va truncar aquell període d'esplendor, no obstant això, els viticultors de la zona van saber ressorgir creant cooperatives que van ser referent tant a Catalunya com a Espanya.

Vins privilegiats pel clima i la terra

Els vins produïts avui en la DO són blancs i rosats, tanmateix, es tracta d'una zona afortunada climatològicament, la qual cosa permet elaborar també uns vins tranquils, -especialment negres- d'una qualitat excel·lent. Així mateix, viticultors i enòlegs treballen de costat per impulsar una nova generació de vins d'alta qualitat embotellats amb la denominació d'origen de la Conca de Barberà.

La capritxosa orografia d'aquesta zona també afavoreix l'aparició de microclimes

Les vinyes de la comarca creixen influïdes per un clima mediterrani "de transició", que enllaça les temperatures suaus que acaricien la costa de Tarragona amb la climatologia rigorosa de Lleida, d'hiverns freds i estius vehements. Així mateix, la capritxosa orografia d'aquesta zona també afavoreix l'aparició de microclimes, que enriqueixen més encara la producció vitivinícola de la DO.

Terra de Trepat

El vi rosat més característic d'aquesta denominació d'origen catalana emana del raïm Trepat, una varietat autòctona de la Conca de Barberà de què neix un vi lleuger, fresc i afruitat de color rosaci i dotat d'una aura neta i lluminosa.

Paral·lelament, aquesta comarca també treballa varietats tradicionals productores de vi blanc com el Macabeu i la Parellada, amb elles s'obtenen uns vins de color groc pàl·lid brillant, de delicada aroma i amb una moderada graduació alcohòlica. Així mateix, també es fan vins amb Chardonnay i el Sauvignon blanc, tant en cupatge com en solitari, que tenen com a resultat vins selectes i de reconegut prestigi.

En la DO es produeixen vins amb Chardonnay i Sauvignon blanc, tant en cupatge com en solitari

Finalment, es pot destacar la producció de vins negres, tant de varietats seculars com foranes, que com el Cabernet Sauvignon, el Merlot, elPinot Noir i elSyrah s'han adaptat perfectament al clima i als terres de la Conca de Barberà, una interessant DO que uneix respecte per la tradició i compromís amb la innovació.

Amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya