Els vins de la denominació d’origen (DO) Montsant són únics pel fet que transporten al seu territori d’origen amb fidelitat, respecte i orgull. Una denominació d’origen que neix amb 17 pobles que ofereixen una gran varietat de matisos en els sabors i gustos dels vins que generen. L’orografia accidentada de la regió, la variabilitat de sòls, les varietats de raïm i la mà de l’home són alguns dels factors que produeixen els matisos d’aquests vins. La diversitat dels sòls, la disposició de les vinyes i la influència dels vents del mar, són trets distintius de la DO Montsant, que en configuren la seva identitat i singularitat.
La llavor de la seva qualitat i diferenciació és l’aposta per les varietats autòctones
Els vins de la DO Montsant són del tot artesans, neixen com a resultat d’un equilibri entre el camp i el celler. El pagès és l’encarregat de cuidar les vinyes per tal d’oferir als cellerers i enòlegs el millor raïm que pugui tenir, creant així uns vins apreciats arreu del món.
Els vins negres són els més comuns a la DO Montsant. Més del 90% de la seva producció correspon a varietats negres. El perfil aromàtic de la garnatxa negra és d’allò més sensual, de gran complexitat, produeix vins ben estructurats. La carinyena o anomenada també samsó, és aromàticament intensa, i produeix vins de grau moderat amb molt bona acidesa. Els vins rosats són intensos en el seu olfacte, sedosos en la boca i destaquen per les seves aromes afruitades. Els vins blancs són els que més presència han guanyant en els darrers anys. Els distingeix la sedositat, l’estructura i les aromes elegants i subtils. Són vins elaborats amb garnatxa blanca i macabeu.
La garnatxa i la carinyena són les varietats històriques del territori, les que millor transmeten la identitat de la DO
Tanquen l’oferta de la DO Montsant els vins generosos, com són els dolços, els rancis i les misteles, que han recuperat el seu prestigi com a producte gurmet.
Història i tradició
La DO Montsant és una denominació jove, creada l’any 2001. Malgrat que algunes cooperatives de la zona hagin celebrat el seu centenari, l’evolució del DO Montsant des de la seva creació ha estat molt positiva.
El nombre de cellers i d’ampolles comercialitzades no ha parat de créixer fins el punt, que s’ha convertit en un referent dins el panorama vitivinícola de la terra i a nivell internacional. Val a tenir en compte que els vins de la DO Montsant es poden trobar a les taules d’una quarantena de països diferents, però, cal recalcar, que és en el mercat català on s’ha experimentat un increment més progressiu i constant del producte.
DO Montsant segueix captivant el públic amb vins de gran qualitat, sense renunciar a la bona relació que ofereix de qualitat - preu
La DO ha engegat un estudi de caracterització de les garnatxes i carinyenes amb l’objectiu que els propis viticultors i cellers aprofundeixin en l’autoconeixement dels seus vins i del seu territori. Un fet que ampliarà i completarà la informació actual sobre les varietats insígnia, facilitant així noves mirades sobre el producte estrella del vi; els raïms.
D’aquest pròxim 27 al 29 d’octubre, al passeig Lluís Companys de Barcelona, esdevé la 37a Mostra de Vins i Caves de Catalunya, organitzada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i la Promotora d’Exportacions Agroalimentàries (PRODECA). Una cita ineludible pels amants dels vins i els caves catalans.