Les vinyes de la denominació d'origen (DO) Pla de Bages s'estenen en una zona privilegiada marcada per formacions muntanyoses mítiques com Montserrat, la muntanya sagrada de Catalunya, la serra de Castelltallat o el massís del Montcau. Així mateix, altres elements com l'espectacular Parc Natural de Sant Llorenç del Munt o les tradicionals "tines" i "barraques" que esquitxen els cultius li donen a aquesta zona de producció vitivinícola una personalitat única que impacta de ple en el sabor i la riquesa dels seus vins. Aquestes humils construccions fetes de pedra seca servien de refugi i magatzem als pagesos de la zona i avui són un atractiu més de la zona, on es comptabilitzen unes 4.000 estructures d'aquest tipus perfectament conservades.
Així mateix, aquesta DO ofereix grans atractius turístics com la cova de Sant Ignasi de Manresa, un centre de pelegrinatge Jesuïta a nivell mundial, o les mines de sal de Cardona. A nivell meteorològic la denominació ofereix unes característiques pròpies del clima continental mediterrani de mitja muntanya. Així, el Bages ofereix unes condicions idònies per al cultiu vinícola: un excepcional microclima, una pluviositat escassa i una forta oscil·lació tèrmica, a més d'un terra franc argilenc i calcari. Davant d'aquests elements, els vins nascuts d'aquesta afortunada terra al cor de Catalunya estan impregnats de notes balsàmiques d'espígol, farigola i romaní. Aquestes plantes aromàtiques que poblen els boscos de pins, roures i alzines que envolten les vinyes modelen sensorialment els vins blancs, negres i rosats que allà es produeixen.
Tots els cellers de la DO Pla de Bages tenen vinyes pròpies
Cap destaques que tots els cellers del Bages tenen vinyes pròpies, d'aquesta forma els vins del Bages ofereixen diferents i variades expressions d'aquesta terra i de la gent que la treballa amb cura i dedicació des de fa segles. La varietat de raïm autòcton de la comarca és la Picapoll, de la que s'obté un vi blanc afruitat, d'aroma fresca, amb una esplèndida textura i una personalitat inconfusible. Amb aquests atributs, l'esmentat raïm s'ha convertit en símbol d'identitat del Bages ja que és l'únic lloc d'Espanya on es conrea aquesta preuada varietat.
Quant al raïm negre també s'estan recuperant les varietats autòctones Picapoll negre, Sumoll i Mandó, que ajuden a consolidar el particular perfil de la zona. Les altres varietats que es conreen són el Macabeu, la Perellada, el Chardonnay, el Sauvignon blanc i el Gewürztraminer per a blancs, i la Garnatxa, l'Ull de Llebre, el Merlot, el Cabernet Sauvignon, el Cabernet franc i la Syrah per als negres.
La tradició vitivinícola del Bages es remunta al segle X, quan els monjos del monestir de Sant Benet van començar una tradició que ha arribat fins als nostres dies adaptant un producte d'alta qualitat i segles d'història als gustos i necessitats dels consumidors actuals. Paral·lelament, els cellers i pobles de la zona també han après a treure partit de paisatge i l'entorn a través de l'enoturisme, que ofereix als visitants, locals i estrangers, la possibilitat d'impregnar-se de la rica cultura de la zona en unes experiències que uneixen història, vi, gastronomia i naturalesa.