Quan parlem del Priorat immediatament pensem en vi, i no és per a menys, de fet aquesta és una de les denominacions d'origen (DO) més potents de Catalunya. La suma de clima, terra, orografia, tradició i treball han donat lloc a un producte autentico i summament valorat, el vi del Priorat.
Una llegenda local diu que una escala al mig del Priorat connectava el cel i la terra
La història de la cultura vitivinícola de la DO està estretament lligada amb la cartoixa de "Scala Dei", on els monjos van portar des de la Provença francesa coneixements i tècniques que van desenvolupar aquest sector a la zona i que des d'aleshores no ha parat de créixer i desenvolupar-se. La llegenda explica que al segle XI el rei Alfons I "El Cast" va manar buscar un lloc en el qual els monjos poguessin establir-se per primera vegada a Catalunya, els emissaris reals van arribar als peus del Montsant, on un vilatà els va indicar que al mig de la vall hi havia un pi molt alt pel qual pujaven i baixaven els àngels des del cel.
Aquest és el místic origen de la tradició vitivinícola del Priorat, una voluntat de connectar el cel i la terra, avui a través d'un plaer tan mundà com el vi, però no qualsevol vi. Amb els segles la tradició i les vinyes arribades amb la Cartoixa van donar lloc a un DO els vins del qual són reconeguts més enllà de les nostres fronteres. Tanmateix la crisi de la fil·loxera i la revolució industrial van fer que fins als anys vuitanta el sector vitivinícola del Priorat no recuperés la seva esplendor.
La DO viu un cicle de prosperitat que conjuga tradició i esperit emprenedor
Avui aquesta és una terra viu un cicle de prosperitat que conjuga saviesa, tradició i paisatge amb un nou esperit emprenedor. A més DO té privilegi de comptar amb el primer "vi de finca" -màxima distinció que pot rebre un vi fet a Catalunya- del Estado i treballa per assentar el concepte dels vins "de vila" que reforcen els llaços entre el producte acabat i el lloc del qual ve, detallant a les etiquetes d'on és procedent el raïm amb què s'ha elaborat cada vi.
Un dels elements més característics de la DO és la seva orografia escarpada. El Priorat es troba al cor de la demarcació de Tarragona i les valls i pendents pronunciats de la zona ha fet que moltes vinyes s'hagin situat en estretes terrasses guanyades al pendent en el que es coneix com a "agricultura heroica". D'aquesta agricultura arriscada i persistent neixen una àmplia gamma de vins, sobretot vins negres, elaborats amb raïm carinyena, i en menor grau cabernet sauvignon, merlot i syrah. Els vins de la zona tenen la característica de tenir una graduació molt elevada, aromes complexes i rotundes.
La DO ha ofert molt bons anys en els últims lustres, que han estat acollides amb fervor entre els aficionats al vi. Així mateix, ofereix també vins blancs, elaborats amb raïm macabeu i garnatxa blanca, rosats i els tradicionals "vins rancis". La dedicació, la història i la qualitat són tres arguments de pesos per provar -o repetir- en la degustació dels vins del Priorat que, com diuen alguns, podrien estar influïts pels àngels que baixaven fa segles per l'escala al cel que hi havia a les seves valls, avui atapeïts d'esplendoroses vinyes.