La relació entre el dolor crònic i l'alimentació és tan complexa com interessant; es dona en dos sentits i requereix un abordatge totalment individualitzat. "El dolor crònic afecta l'alimentació i l'estat nutricional de qui el pateix; i la dieta afecta la intensitat i evolució del dolor", apunta la dietista i nutricionista experta en dolor de l'Institut Aliaga -ubicat al Centro Médico Teknon-, Isabel Laura Arranz.

"Conèixer la relació entre aquests factors ens permet comprendre com una millora dietètica ajuda els pacients a sentir-se millor. No importa si la causa del dolor és una patologia o una altra (fibromiàlgia, endometriosi, artrosi, etc.), quan es cronifica el dolor, adquireix entitat pròpia i cal tractar-lo des de diferents disciplines", apunta la dietista. La nutrició, contemplada com una eina més dins del tractament multidisciplinari d'aquest problema de salut, contribueix a la salut i benestar de les persones que tenen dolor crònic.

Com influeix la dieta en el dolor crònic?

Molts estudis han posat de manifest que en situacions de dolor crònic, hi ha un nivell elevat d'estrès oxidatiu i també un estat d'inflamació sistèmica crònica que agreugen la seva evolució i afavoreixen alteracions metabòliques i endocrines que també empitjoren la situació de salut del pacient i el seu dolor.

La dietista i nutricionista apunta com l'estrès oxidatiu és una situació en la qual les cèl·lules del nostre organisme tenen un excés de substàncies oxidants versus un defecte de defenses antioxidants, de manera que es produeix una acumulació de "residus" que entorpeixen el funcionament normal dels nostres teixits. "Tots els sistemes de l'organisme, per exemple, el sistema cardiovascular o el sistema nerviós, es ressenten davant de situacions d'estrès oxidatiu continuat, per això està implicat en tantes malalties. Les defenses antioxidants poden venir de diferents fonts, però sobretot hem d'obtenir-les a través de l'alimentació i, en especial, dels aliments vegetals".

Una altra de les evidències clares en el dia d'avui és que l'obesitat està relacionada negativament amb el dolor crònic, apunta Laura Arranz.

Com més excés de pes corporal, majors són els nivells de dolor i disminueixen quan els pacients aconsegueixen aprimar-se almenys un 10% del seu pes. La prevalença del sobrepès i l'obesitat respecte a la població general és superior en pacients amb dolor crònic, i en això estan implicats molts factors, com la disminució d'activitat física, els canvis en l'alimentació, els hàbits dietètics no adequats, les alteracions metabòliques, etc. "Per això, té un gran benefici per als pacients, ajudar-los a reduir el seu pes, sempre per disminuir la massa grassa corporal i mantenir al màxim la massa muscular".

El principal problema d'alimentació, quant al pes corporal, sol ser l'excés de consum global de calories, especialment en forma de sucres, greixos saturats i hidrats de carboni (de productes massa refinats o processats).

Millorar els nivells de dolor, gràcies a una dieta saludable

A més de factors relacionats amb l'alimentació que poden perjudicar el dolor, com són l'excés de pes i el consum insuficient d'antioxidants, també hi ha altres factors en la dieta que poden ajudar a millorar la salut dels pacients i els seus nivells de dolor.

En general, és molt important tenir en compte que "els aliments que prenem han d'aportar-nos les calories justes i necessàries, ni més ni menys, i també els elements indispensables per a un bon funcionament del nostre organisme, com per exemple les vitamines, els minerals, les proteïnes, els hidrats de carboni, alguns greixos, la fibra i d'altres", explica la nutricionista. La qualitat dietètica del que mengem ha de ser òptima i aportar la proporció adequada de cada grup d'aliments, per a així obtenir els nutrients en les quantitats que realment necessitem. En general, una dieta ajustada en calories, amb predomini d'aliments vegetals versus els d'origen animal, evitar en la mesura possible els aliments processats i amb una bona hidratació a base principalment d'aigua, garantirà l'equilibri nutricional.

Però tenint en compte que l'estrès oxidatiu i la inflamació crònica són elements clau i perjudiquen el desenvolupament i l'evolució del dolor crònic, és imprescindible que l'alimentació contribueixi a minimitzar-los amb l'aportació de substàncies antioxidants i antiinflamatòries com per exemple algunes vitamines i minerals o els greixos de tipus omega-3. En aquest sentit, apunta la nutricionista, "és molt recomanable eliminar elements proinflamatoris en la dieta que afavoreixin el dolor, com per exemple l'excés de sucres, l'excés de greixos, especialment de greixos saturats (les d'origen animal i d'aliments processats) o l'excés de greixos omega-6 (presents en molts aliments processats) versus les de tipus omega-3 (fruita seca i peix blau)".

Intoleràncies alimentàries i dolor

Un altre aspecte imprescindible a tenir en compte és la possible presència d'intoleràncies alimentàries. Actualment, no se sap si realment hi ha una prevalença més gran d'aquestes en pacients amb dolor crònic, el que sí que es coneix és que les alteracions gastrointestinals són freqüents. En aquest sentit, el consell nutricional sempre ha de tenir molt en compte aquest aspecte i procurar millorar la capacitat de digestió i la funció i ritme intestinal. "Encara queda molt per conèixer, però segurament la microbiota intestinal està jugant un paper clau en aquest problema de salut, per la qual cosa hem de procurar que la dieta sigui beneficiosa en aquest aspecte també".

Assessorament nutricional en pacients amb dolor crònic

La nutricionista i dietista assenyala com l'assessorament nutricional en pacients amb dolor crònic, ha d'ajudar principalment a:

  • Disminuir l'estrès oxidatiu i la inflamació.
  • Baixar de pes quan hi hagi sobrepès o obesitat.
  • Millorar la composició corporal, disminuint la massa grassa i mantenint la massa muscular.
  • Reduir la síndrome metabòlica (nivells alts de colesterol i/o triglicèrids, hipertensió arterial, resistència a la insulina, diabetis tipus 2).
  • Millorar el contingut calòric i nutricional de la dieta.
  • Tractar les al·lèrgies i/o intoleràncies alimentàries i les alteracions gastrointestinals.
  • Entendre la importància del son per al control de la ingesta i el metabolisme.
  • Controlar la ingesta de l'excés de calories permetent al pacient continuar gaudint del fet de menjar.

I, per descomptat, l'abordatge nutricional ha de ser, com tot tractament ideal, completament individualitzat i tenir en compte tots els factors que en cada pacient poden tenir relació amb la seva vivència del dolor i de la seva manera de menjar. "No hi ha una sola dieta igual per a cada persona", conclou.