L’actual model de producció, gestió de recursos i béns i serveis, que busca potenciar un consum a curt termini, està portant el planeta a una situació insostenible. En un context socioeconòmic en què els conceptes de creixement, productivitat, competitivitat, eficiència, innovació industrial o generació de nous llocs de treball són cada cop més importants, és necessari avançar cap a un model en què els productes, materials i recursos es mantinguin en l’economia com més temps millor, reduint al mínim la generació de residus, i aconseguint a la vegada que els recursos que utilitzem, tant els materials com els energètics, siguin renovables o bé procedents de la reutilització o el reciclatge.

residus

Economia lineal: extreure, produir, consumir i eliminar

Actualment ens trobem immersos en un model d’economia lineal, en el qual els recursos són extrets del medi, transformats en productes, utilitzats per la població de forma individual i, finalment, dipositats com a residus. Davant aquesta pèssima gestió, els problemes mediambientals i l’escassetat de matèries primeres són cada cop més evidents i cal un canvi radical en els nostres models i hàbits de consum.

Cada ciutadà europeu consumeix, de mitjana, 14 tones de matèria primera i genera 4,5 tones de residus l’any, la meitat dels quals es dipositen en abocadors

La solució ja no implicaria només per reciclar o reduir les activitats humanes amb impactes negatius sobre el medi ambient, sinó que cal canviar el cicle de vida dels productes, reinventar el disseny, els sistemes productius i sobretot el consum i els hàbits que tenim incorporats al nostre dia a dia. 

Un nou model: l’economia circular

L’economia circular es presenta com un sistema d’aprofitament de recursos que té la finalitat d’aconseguir que els productes, components i recursos en general mantinguin la seva utilitat i el seu valor en tot moment, reduint al mínim la generació de residus.

Les tres R: reduir, reutilitzar i reciclar 

Pilars fonamentals de l’economia circular

Per la companyia del sector elèctric Endesa, l’economia circular es fonamenta sobre cinc pilars bàsics que s’apliquen de forma àmplia a tots els àmbits de l’economia, i en concret també a les nostres llars, i contribuir així a fer un ús dels recursos més sostenible i respectuós amb el medi ambient.

Pilars economia circular   ENDESA

 

  • Inputs sostenibles: Ús de fonts renovables, tant pel que fa als materials com a les energies, en lloc d’utilitzar recursos peribles. Un exemple seria la instal·lació de plaques solars tant a casa com en administracions. D’altra banda, un altre exemple podria ser la implementació d'il·luminació intel·ligent, que consisteix a substituir l’actual sistema per la tecnologia LED (amb telecontrol o telegestió), que en redueix el consum i la factura elèctrica.​

    Un altre exemple d'inputs sostenibles el trobem a l’illa la Graciosa (illes Canàries), un paratge natural únic, reserva de la biosfera i un indret idoni per ser 100% sostenible. Per això l’illa està immersa en un procés de gran innovació elèctrica: evoluciona cap a un sistema autosuficient en què podrà generar, emmagatzemar i distribuir la seva pròpia energia d’origen renovable.

 

  • El consorci que promou el projecte des del 2015 —anomenat Graciosa— està implementant a l’illa una microxarxa que integrarà la generació distribuïda de l’energia obtinguda a través de plaques fotovoltaiques amb unes bateries i ultracondensadors que ajudaran a gestionar l’energia fluctuant. Es tracta d'un ampli ventall de tecnologies que permetran d'integrar eficientment l’energia fotovoltaica a la xarxa convencional.


La Graciosa

El resultat principal del projecte és la implementació del Microgrid Manager, un sistema remot que des de les oficines de Lanzarote controla l’estat actual de la xarxa. L’objectiu del projecte garanteix la fiabilitat del subministrament elèctric guanyant eficiència i reduint costos al consumidor.
 

  • Extensió de vida útil: La reparació, l’actualització i la reutilització, són factors claus per ampliar el cicle de vida dels productes. Si es duu a terme un bon manteniment dels aparells electrònics, s'aconsegueix que aquests durin més temps i es contribueix a la transformació cap a un model més circular.

    En el cas de les calderes, per exemple, és important el seu manteniment per assegurar-ne la seguretat, reduir-ne els incidents, disminuir els costos de facturació, estalviar energia i la reducció de contaminants locals. 

    Un clar exemple d’extensió de vida útil per generar noves oportunitats d’utilització d’un antic actiu industrial, és la creació d’un parc d’esculls artificials submarins al litoral de Sant Adrià de Besòs aprofitant els pantalans de l’antiga central tèrmica. Amb aquesta iniciativa s‘està afavorint la recuperació del medi natural i la potenciació de la biodiversitat marina, a la vegada que es creen oportunitats per portar a terme activitats d’oci i d’educació ambiental.
  • Sharing (ús compartit de plataformes): es tracta de l’augment de l’ús i accés a productes compartits.

    Un exemple portat a terme per Endesa és la iniciativa del pla de mobilitat entre els seus treballadors: car e-sharing. Una iniciativa que permet l’ús de vehicles elèctrics a les principals seus de la companyia per l’ús dels treballadors en gestions laborals. Amb el car e-sharing es pretén potenciar la mobilitat sostenible, segura i electrificada, reduint les emissions de CO2 i reduint els efectes del canvi climàtic sobre el planeta.
    Car e sharing
  • Servitització: les noves tecnologies promouen una transició de models de possessió a models de servei, on s’adopta una major rellevància del model “producte com a servei”. Exemples d’aquesta transició els trobem en els plans de mobilitat elèctrica d’empleats com el renting de vehicles durant tres anys amb diferents incentius o la instal·lació de punts de recàrrega al carrer, que permeten realitzar la recàrrega del vehicle elèctric sense la possessió d’un punt de recàrrega particular. 

recarrega vehicle elèctric

  • Final de la vida útil: Aquesta fase es dona quan un producte arriba al final de la seva vida útil i s’aprofiten al màxim tots els materials que el componen. Un exemple d’obtenció d’energia o recursos útils a partir de residus és la recuperació de calor com a energia residual que es pot aprofitar sense la necessitat de generar-la de nou per altres usos. 

El paper de les administracions

La Comissió Europea en la seva ”Estratègia europea de creixement 2020” i la iniciativa “Full de ruta cap a una Europa eficient en l’ús dels recursos”, recull els objectius i els mitjans per transformar l’economia actual, basada en l’ús intensiu dels recursos, en un nou model de creixement basat en l’ús eficient dels recursos.

COMISSIO EUROPEA

El govern espanyol, per la seva banda, està elaborant l’Estratègia Espanyola d’Economia Circular, sota la coordinació i el lideratge del Ministeri per a la Transició Ecològica.

És imprescindible fomentar la col·laboració publicoprivada i la coordinació entre els agents econòmics, socials i les administracions públiques amb la finalitat de fer front, de forma comuna, als reptes mediambientals, econòmics i tecnològics als quals ens enfrontem. 

Conscienciació ciutadana

Un aspecte clau és com nosaltres, els ciutadans, canviarem els nostres hàbits de consum. Ens cal innovar, construir nous models versus els models existents. La transició cap a l’economia circular únicament serà possible a través de la col·laboració, participació i la implicació de tota la societat, no només de les administracions públiques, sinó també de tots els sectors econòmics, els agents socials i, molt especialment, dels consumidors i ciutadans.