"Durant la gestació, el cor està sotmès a l'equivalent a una 'prova d'esforç' com la que sol·liciten alguns metges amb finalitats diagnòstiques, desemmascarant així diferents trastorns metabòlics o vasculars latents," apunta la doctora Antonela Costa, cardiòloga del Grup quirónsalud. El treball de part i el part per si mateix, també augmenten l'esforç que ha de realitzar el cor. Durant el part, especialment en licitar, se senten canvis abruptes en el flux sanguini i en la pressió, i passaran diverses setmanes després del part fins que la sobrecàrrega exercida sobre el cor torni als nivells anteriors a l'embaràs, relata l'experta.

Malaltia cardiovascular en l'embaràs i el puerperi

En l'actualitat, la malaltia cardiovascular és la primera causa de mort entre les dones gestants i puèrperes de països desenvolupats. Per exemple, a Estats units es produeixen 4.23 morts per complicacions cardíaques per cada 100.000 nascuts vius, representat el 26.5 % de les morts totals relacionades amb l'embaràs. Això es deu principalment a les següents raons:

  • En primer lloc, a l'augment del nombre d'embarassos en dones >35 anys. Últimament, les dones retarden cada vegada més la maternitat per motius econòmics, laborals o en alguns casos per mantenir estils de vida.
  • Un embaràs a partir dels 40 anys augmenta el risc de malaltia cardiovascular fins a 30 vegades més que en una dona de menor edat.
  • En segon lloc, a l'increment dels factors de risc; obesitat, falta d'activitat física, diabetis, hipertensió arterial crònica, tabaquisme, història de quimioteràpia, etc., que han produït una quantitat més gran d'embarassos que cursen amb hipertensió arterial, part preterme, avortaments espontanis o diabetis gestacional.
  • En tercer lloc, els avanços mèdics i tecnològics en tot el que envolta a la reproducció assistida han fet possibles embarassos en moltes dones amb malalties cròniques que els haurien impedit ser mares d'una altra manera.
  • Finalment, les millores en les tècniques i correccions quirúrgiques d'aquelles dones amb cardiopaties congènites, que han fet possible que un major nombre de pacients en edat fèrtil puguin quedar embarassades, precipitant en alguns casos complicacions cardiològiques a causa de l'augment del treball cardíac i als canvis que produeix la gestació.

És per això, que en els últims anys s'han creat equips mèdics de diferents especialitats tals com ginecologia, cardiologia, neonatologia i anestèsia, entre altres, per poder abordar i manipular les possibles complicacions d'aquestes dones gestants, segons apunta la professional clínica.

Embaras

Quan s'ha de visitar l'especialista en cardiologia?

"Es recomana visitar i tenir un seguiment cardiològic en cas de tenir diagnòstic d'alguna patologia cardíaca prèvia a l'embaràs, tal com hipertensió arterial, embarassos previs amb preeclàmpsia o eclàmpsia, valvulopaties, arrítmies o cardiopaties congènites", explica la doctora Costa. A més, cada obstetre recomanarà almenys una avaluació cardiològica sempre que ho consideri necessari -ja sigui per l'edat de la mare >35 anys, diagnòstic d'hipertensió gestacional, preeclàmpsia o símptomes que podrien correspondre a una afecció cardíaca com sincopis, falta d'aire o palpitacions/taquicàrdia- per disminuir les possibles complicacions durant l'embaràs i el part.

"En la consulta cardiològica es controlarà la pressió arterial, es realitzarà un electrocardiograma i en la majoria dels casos, també un ecocardiograma, ja que és una prova no invasiva que no interfereix amb la criatura i aporta informació valuosa sobre com està funcionant el cor de cada embarassada", afegeix la doctora.

Prevenir complicacions és possible

Per la prevenció de possibles complicacions, és important assistir a les visites prenatals amb el ginecòleg o ginecòloga; prendre els medicaments segons les indicacions; controlar el pes i augmentar la quantitat adequada de pes per contribuir al creixement i desenvolupament del nadó i tenir un estil de vida saludable, evitant fumar, consumir alcohol, la cafeïna en excés i el consum de drogues il·legals. És crucial provar de realitzar activitat física regular -sempre que no estigui contraindicat pel teu metge-.

Per tenir un bon embaràs, és també necessari informar el ginecòleg de l'estat de la hipertensió arterial; si es presenten dificultats per respirar; si hi ha falta d'aire en realitzar esforços o en repòs; si existeixen palpitacions cardíaques, freqüència cardíaca ràpida o un pols irregular; si s'estableix dolor al pit; els marejos o pèrdua de la consciència o bé si hi ha una tos amb sang o a la nit en ficar-se al llit.

El Centre Mèdic Teknon compta amb una unitat de cardiopatia adquirida en l'embaràs a càrrec de la doctora Antonela Costa, on valoren totes aquelles pacients amb desitjos d'embaràs o embarassades amb factors de risc preexistents, amb alt risc de desenvolupament d'hipertensió arterial gestacional, preeclàmpsia/eclàmpsia o aquelles derivades pel seu metge obstetre per a una avaluació cardiològica completa. Dins d'aquesta unitat es treballa de forma conjunta amb els serveis de ginecologia i obstetrícia, endocrinologia, servei d'anestèsia i cures intensives, realitzant el seguiment d'aquelles pacients que ho necessitin tant de forma ambulatòria com durant l'ingrés i el postpart.