Recular amb el temps, implica conèixer i aprendre de la història del nostre país. Un territori que, com la gran majoria, ha passat per diferents fases i etapes fins arribar al moment actual, on disposem d’unes institucions i d’un govern que regenta el poble i que s’ocupa de regular i vetllar pels ciutadans que l’integren. Però reculem per un instant uns anys enrere per aprofundir amb la història del llegat del primer president i restaurador de la Generalitat contemporània, el president Macià.
Nascut el 1859 a Vilanova i la Geltrú, Macià va ser dirigent del partit Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), després d'una gran victòria electoral en les eleccions municipals, va proclamar la República Catalana des del Palau de la Generalitat a Barcelona el 14 d'abril de 1931. Tres dies més tard, i com a conseqüència d'una negociació amb representants del Govern de Madrid, es va acordar que la nova institució d'autogovern rebria el nom de Generalitat de Catalunya. Macià, governant d'una enorme popularitat, va morir exercint el càrrec de president de la Generalitat el dia de Nadal de 1933.
Macià va proclamar la República Catalana des del Palau de la Generalitat a Barcelona el 14 d'abril de 1931
Un homenatge des de Les Borges Blanques, els seus orígens
A 20 minuts de Lleida i a hora i mitja de Barcelona, a les Borges Blanques, el poble on van néixer els seus pares i on estiuejava amb tots els germans, s’hi troba obert a tothom l’Espai Macià, un indret destinat a fer memòria del qui va ser una de les figures claus del nostre país, recordant i fent un repàs per a la trajectòria i la manera d’entendre el món del mateix president. Dins l’Espai Macià, el visitant s’hi trobarà l’exposició permanent de El viatge de Macià, que convida a generar un vincle afectiu amb l’època i transcendència del que va ser el president de la Generalitat de Catalunya, situant el visitant en aquest moment històric d’ara fa més de 90 anys però, també, amb els anys posteriors, arribant avui en dia, on el somni de llibertat i de progrés de Macià encara és molt present.
Aquest viatge es troba constituït per dos pisos on, en el primer, s’hi troba el gran gruix expositiu dividit en 10 àmbits diferents; Infància i primera joventut; Macià enginyer militar; Els fets del Cu-Cut!; Macià Diputat (2 etapes); Dictadura de Primo de Rivera; Exili; Prats de Molló; judici a París; Primera síntesi: El viatge de Macià; Exili, retorn i proclamació de La República; Mort de Macià; Síntesi final: El somni de Macià. L’exposició remarca el llegat polític de Macià i el conjunt de valors que transmet la seva personalitat com l’honestedat, la fermesa, l’idealisme, la lluita o la llibertat.
L’Espai Macià és un equipament cultural inaugurat el 14 d’abril del 2011, coincidint amb el 80è aniversari de la proclamació de la Segona República
Un espai on es narra la història de Francesc Macià de manera lineal, però oferint al mateix temps, una lectura en clau de present i de futur. De fet, al mateix espai ubicat a la Plaça Ramon Arqués número 5 de Les Borges Blanques, el públic podrà gaudir d’un audiovisual titulat El somni de Macià, on es remarca el vincle que va tenir el president amb el municipi dels seus pares, arribant a ser diputat per Les Borges Blanques, sent aquesta una ciutat amb un vincle molt estret on tothom li guardava molta estima.
El viatge, l’horitzó o el far i el somni
Però les sorpreses no s’acaben aquí, i és que l’Espai Macià també ofereix tres pantalles tàctils, dues de les quals estan pensades per a la reflexió emotiva i una tercera, que narra i recorda els fets de Prats de Molló. A més, Stoa, l’empresa responsable del projecte museogràfic de l’Espai Macià ha basat l’exposició en tres metàfores vinculades a Macià: el viatge, l’horitzó o el far i el somni. Com a element expositiu de referència s’han fet servir estructures de maletes, inspirant-se així, en els viatges de Macià. Aquestes maletes permeten ubicar textos, objectes, fotografies, pantalles interactives, entre d’altres, i es troben al llarg de l’exposició en diferents tipologies, mides i posicions.
Com a novetat, a partir del pròxim 1 de setembre, l'espai acollirà l'exposició FORNAS: la imatge de la Catalunya dels 60, que s'inaugurarà el dissabte 3 de setembre a les 11 h i que es podrà visitar a la Sala Arts25400 on tenen lloc les exposicions temporals. Comissariada per Pau Llop, l'exposició pretén mostrar com a partir dels anys seixanta, es posava en marxa a Catalunya una indústria cultural que pretenia recuperar la presència dins la societat catalana, perduda i silenciada pel règim franquista des del final de la Guerra Civil. La cultura catalana va deixar d’estar a la defensiva i va passar a adoptar, clarament, unes actituds més creatives i dinàmiques. L'exposició, que ha estat exposada a l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida i al Museu del Disseny de Barcelona es podrà visitar a l'Espai Macià fins al 30 d'octubre.
L’Espai Macià conté un Punt d’Atenció Turística per l’entorn al qual es troba
Gaudir d’una estona visitant l’Espai Macià, permet al visitant que accedeix fins a Les Borges Blanques iniciar la descoberta turística del seu entorn. De fet, aquest és també un dels propòsits i objectius dels seus organitzadors, que conviden al visitant a convertir aquest punt com a referent d’aturada imprescindible per visitar les Garrigues, les Terres de Ponent o el conjunt de la demarcació de Lleida. A la vegada, també pretén ser un punt de visita obligatòria per tots aquells amants de la història del país i és un dels indrets englobats dins de la Xarxa d’Espais de la Memòria de la Generalitat de Catalunya. Un indret ideal on parar-s’hi si s’està de vacances o es vol gaudir d’un bon cap de setmana.