Reclamar al Govern espanyol l'alliberament del superàvit 2019 i els ens locals. Aquesta és la proposta que des de l’Associació Catalana de Municipis es fa per tal d'afavorir la reactivació socioeconòmica, tal com afirma Lluís Soler, president de l'ACM i alcalde de Deltebre: “Els nostres veïns i veïnes no entenen com, disposant de recursos gràcies a la bona gestió municipal, ara no els puguem utilitzar per a les polítiques socials i de reactivació econòmica”. Segons l'ACM, les administracions locals són les úniques que han complert, gràcies a una gestió eficaç, una contenció pressupostària i la responsabilitat en la presa de decisions, per aquest motiu els estalvis dels eraris municipals són la millor eina per a la recuperació econòmica.

No només reclamen al Govern espanyol l’alliberament del superàvit 2019 i els romanents dels ens locals, però, sinó que l'ACM també reclama que la Generalitat inverteixi en un Fons de cooperació extraordinari per a la reactivació socioeconòmica d'un mínim de 150 milions d'euros per a cadascun dels exercicis 2020 i 2021, així com en un Fons de compensació per les despeses que han hagut d'assumir els ens locals davant la pandèmia.

Les dades que avalen la proposta

El 30% dels ens locals consultats per l'ACM ja acumulen 258 milions de superàvit durant el 2019 i un romanent que puja a 1.249 milions d’euros. Això equival, per entendre'ns, al 44% de la població a Catalunya, és a dir, més de 3,3 milions de persones. Amb aquests recursos, solament modificant la normativa vigent, es podria impulsar la reactivació socioeconòmica als municipis que tenen una situació financera sanejada, ja que segons l'ACM és la manca de liquiditat i finançament dels ens locals el que impedeix l’impuls de polítiques de reactivació.

 

En una petició per carta que ja el passat 20 de març Lluís Soler va adreçar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'ACM reclamava la necessària modificació de la llei d’estabilitat pressupostària, ja que aquesta té una afectació directa al dia a dia dels ciutadans i els seus municipis.

L'objectiu: conscienciar institucions i població

Els ajuntaments han estat els primers a respondre la crisi sanitària i necessiten dels estalvis municipals per tirar endavant la reactivació socioeconòmica en un moment de màxima necessitat per a la ciutadania. Així doncs, en l’àmbit institucional l'ACM ha impulsat la moció que el municipalisme català ha fet arribar als més de 1.000 ens locals de tot el país demanant l’alliberament dels romanents i l’activació dels dos fons ja enunciats, exposada divendres passat a la Comissió de Reconstrucció i reactivació Socioeconòmica del Parlament pel mateix Soler.

Des de l'àmbit mediàtic, l'ACM llençarà una intensa campanya que pot consultar-se en aquesta web i que servirà per donar a conèixer la importància de les propostes del municipalisme català en aquest àmbit, traduint als ciutadans aquesta aspectes tècnics i jurídics abans comentats però que tenen una afectació diària en el dia a dia de les persones. Per acabar, en l’àmbit més operatiu se seguirà completant l’estudi quantitatiu, amb la col·laboració del municipalisme català, per tal de conèixer de forma exacta amb quines xifres de romanents i superàvits municipals disposaria el món local per poder-lo destinar a la reactivació socioeconòmica.