La millor cuina contemporània es va donar cita el passat 30 d'octubre, a l'Estrella Damm Gastronomy Congress, que va reunir a Lisboa Joan Roca, Fina Puigdevall, Fran López, Vítor Matos, Alexandra Silva i Henrique Sá Pessoa per compartir coneixement i propostes gastronòmiques. Un congrés d'un dia de durada, on els tres xefs portuguesos i els tres catalans van celebrar diferents showcookings per descobrir l'essència de la millor cuina contemporània.

Després de l'èxit d'acollida aconseguit per aquest esdeveniment en ciutats com Londres, Miami o Melbourne, l'Estrella Damm Gastronomy Congress va tornar a Lisboa –ciutat que el va acollir el 2016–, com a escenari per degustar la més vibrant actualitat gastronòmica. El recinte en el qual es va celebrar la trobada va ser l'emblemàtica LX Factory, una antiga impremta reconvertida que ha conservat tot l'encant industrial del segle passat.

Encapçalant la representació del nostre país, Joan Roca (El Celler de Can Roca, Girona) va presentar la seva ponència reivindicant els orígens d'El Celler de Can Roca: “Convé recordar que tot això va començar fa 31 anys, en un barri obrer”. Abans de començar l'elaboració de les receptes, va explicar les línies de treball del restaurant i va posar l'accent que l'èxit ve “si treballes, creus en allò que fas i t'hi dediques amb passió”.

Fina Puigdevall (Les Cols, Olot), va exposar la seva visió sobre una manera de cuinar en la qual el paisatge, el producte i els ingredients “ja no de quilòmetre zero sinó de metre zero” s'imposin.

Fran López (Villa Retiro, Xerta), va afirmar: “En els nostres restaurants, les persones no només venen a menjar sinó també per un plus, i si aquest és un somriure, és el màxim”.

Què es va cuinar?

La sessió del matí va engegar amb la ponència d'Alexandre Silva, amb una posada en escena que va girar entorn de la preparació de dues de les seves receptes: Escabeche do mar i Nabo.
A continuació, Fina Puigdevall va cuinar en directe tres plats: Del nostre hort, fulles, herbes i flors, vel de fajol; Del galliner al plat, ou fresc del dia, farro, suc de rostit i, finalment, Inspirat en la naturalesa que ens envolta, paisatge volcànic de tardor, garrofa, ratafia, fajol i castanya.
El següent a ocupar l'escenari va ser Henrique Sá Pessoa, que va demostrar la seva habilitat entre fogons amb els plats: Calçada de bacallà; Lula, grau, brou de lula i tomàquet, i Gamba do Algarveaçorda i algues.
El primer xef de la tarda va ser Vítor Matos, amb una ponència basada en tres plats: Regne Maravilhoso. Nispo Cozinhado em Escombro de Bisalhaes; Memórias do Algarve i Bordallo Pinheiro Tradiconalmente Nosso.


Tot seguit, va sortir a l'escenari Fran López, amb cinc elaboracions: Tete de beauf, Os dolç, Espiral del Delta, Una altra visió del rapPolla d'aigua.
Per acabar, Joan Roca va mostrar cinc de les seves receptes: Amanita Caesarea amb rovell d'ou fumatbotàriga i orellanes; Sardina al vapor d'amontillat; Anemone amb navallesRavioli de pell de llenguado, i Escamarlà Artemisa.

El vincle d'Estrella Damm amb la gastronomia es tradueix en una aposta constant per les millors propostes nacionals i internacionals, amb l'objectiu d'activar l'hostaleria amb activitats gastronòmiques de qualitat, sovint amb reconeguts xefs com a protagonistes. Així van néixer, per exemple, les rutes de tapes, presents en ciutats com Barcelona, Granada, Madrid, Miami o Lisboa, així com jornades gastronòmiques amb productes únics, com l'arròs o la carxofa.