La Fira de Sant Ermengol és un dels emblemes de la Seu d’Urgell, un dels esdeveniments més esperats tant pels urgellencs així com pels sectors econòmics de la ciutat. Després de 27 edicions, s’ha posicionat com l’aparador i el punt de trobada dels formatges artesans del Pirineu. “Som, i estem encantats de ser-ho, la capital del formatge”. Una fira que se celebrarà el 15, 16 i 17 d’octubre.
La Fira d’enguany està condicionada, com no podria ser d’altra manera, per la Covid-19. Per això, s’ha dissenyat una fira adaptada que aprofita al màxim els espais oberts, que respecta les distàncies i que pren les mesures sanitàries que cal en cada moment. Aquest any, la fira surt al carrer i repensa els espais, re col·locant en bloc sectors de la Fira i, malauradament, prescindint-ne d’altres.
27ª Fira de Formatges Artesans del Pirineu
Els formatgers artesans del Pirineu els trobareu al Camí Ral de Cerdanya, en casetes individuals de fusta que proporcionen una estada còmoda i segura a la Seu. En seran una quarantena, arribats de tots els punts del Pirineu català, aragonès, basc i navarrès. Aquí s’hi troben els seus formatges de vaca, cabra i ovella, tendres i madurats, tous i secs. Elaboradors artesans que aporten maneres de fer i sabors únics que no es troben enlloc més.
La Covid-19 també ha condicionat la manera en què es podran consumir els formatges de la Fira. El tradicional tiquet de degustació desapareix de manera temporal i dona pas a la possibilitat de comprar in situ les porcions de formatge que formen part dels tastos guiats online, que es poden visualitzar al canal Youtube de la Fira i als que s’hi pot accedir a través d’un codi QR que es facilita en un fulletó específic. Existeix millor lloc que a casa, amb la família o amb amics, per tastar els formatges seguint els consells d’un expert?
El Celler Llivins de Llívia (Cerdanya), la cervesa El Gall Negre d’Arsèguel (Alt Urgell) i l’aigua Pineo d’Estamariu (Alt Urgell) també estaran presents a l’espai de la Fira de Formatges. Són el maridatge perfecte per als millors formatges del Pirineu.
El premi a l’Amic del Formatge 2021 serà enguany per a Eugeni Celery, expert en formatges i propietari d’un establiment de referencia arreu de Catalunya: Formatgeria Ca l’Eugene de la Seu d’Urgell.
Concurs de Formatges Artesans del Pirineu
El moment més esperat, les medalles més desitjades, els formatges més apreciats. 16 categories, 3 medalles per categoria. Una cinquantena de membres del jurat que tasten més d’un centenar de formatges diferents. Tot un repte! El Concurs es farà a porta tancada i els membres del jurat seran sotmesos a un test d’antígens previ. En el marc del concurs, aquest any la Fira incorpora dos interessants esdeveniments.
En primer lloc, un concurs infantil de formatge que, organitzat per la Fundació Alícia, decidirà el millor formatge entre les medalles d’or resultant del concurs professional del matí. El jurat infantil estarà format per 8-10 nens i nenes de la Seu, d’entre 9 i 12 anys, que seran escollits entre totes les escoles de la Seu, per la seva motivació a formar-ne part . Els infants rebran una formació específica uns dies abans de la Fira.
També es decidirà quin ha estat el Millor Formatge Artesà del Pirineu 2021 en una segona fase del concurs professional que reunirà com a jurats els caps de taula del concurs del matí, els tècnics entre els tècnics.
Aules de tast
La Sala Polivalent serà l’espai on es desenvoluparan, a partir de divendres a la tarda, activitats de difusió i coneixement específic del formatge artesà del Pirineu: tastos guiats, cuina del formatge, xerrades divulgatives... Hi haurà un total de 10 propostes, per a les que caldrà reserva prèvia.
Jornada tècnica: L’impacte de posar un producte agroalimentari al mercat
Davant de l’evolució d’agricultura i la ramaderia cap a un model cada cop més industrial i global, hi ha un altre tipus d’elaboradors agroalimentaris, lligats al territori i amb consciència mediambiental, que s’enfronten al repte de fer arribar els seus productes de la manera més sostenible possible. Elaboració, transformació, conservació, embalatge, distribució i la manera de comunicar amb els consumidors són alguns del temes que tractarem en aquesta jornada. Els ponents seran Josep Sucarrats (Arrels), Pino Delàs (Llavora), Josep Venturós (Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans), moderada per Pep Palau. Organitzada per la Fira de Sant Ermengol i l’Escola de Capacitació Agrària del Pirineu (DACC).
Fira d’Artesania
Amb un canvi d’ubicació del que era habitual, una setantena d’artesans vinguts d’arreu es concentraran al Passeig Joan Brudieu per oferir els seus productes, singulars i fets des de la passió per la feina ben feta.
Fira de Productes de Proximitat km 0 i Fira PEP
Embotits, carns, pans, conserves, melmelades, vins i cerveses… Els productors alimentaris de l’Alt Urgell i la Cerdanya i productors ecològics del Pirineu es donen cita a la Plaça dels Oms per oferir productes delicatessen difícils de trobar, exclusius i de la màxima qualitat. Una oportunitat per trobar-los junts, per observar en directe com treballen i per rebre una explicació de quina és la millor manera de tastar-los. L’espai es complementa amb l’estand d’Aliments del Territori que aporta contingut i coneixement al sector.
Autofira
Al pàrquing del Dr. Peiró, 7 concessionaris de cotxes nous de la Seu ens mostraran les darreres novetats del món del motor. Una cita ideal per descobrir les novetats automobilístiques!
Foodtrucks
I per acabar, al mateix carrer del Dr. Peiró, pujant des dels Formatges cap a la Seu, tens la opció de fer una parada per menjar i beure alguna cosa en alguna de les food trucks que hi haurà aparcades. Un bon lloc per fer una pausa i relaxar-se entre família o amics!