Francesc Mauri, un dels “homes del temps” de TV3, a més d’un meteoròleg reconegut és geògraf, de manera que té una visió polièdrica del planeta Terra, del clima i de les amenaces d’un ús irracional dels recursos. El nostre entrevistat d’avui insisteix molt en associar dues fites: “progrés” i “sostenible”.
Sobre els efectes benèfics pel clima que estan tenint aquests dos mesos de confinament, reconeix que “tot això ha vingut de forma gens amable. Tenim el cor dividit, no hauríem d’estar aconseguint uns objectius que hauríem de fer d’una forma intel·ligent, natural i sensata”.
Portem una temporada en què es succeeixen incendis, riuades, temporals com el Glòria i ara una paralització del planeta: “L’escalfament global, l’alteració de la natura d’una manera ràpida, ens està tensant en molts aspectes. Precisament la proliferació de les pandèmies és una de les previsions dels efectes d’aquesta alteració planetària”. “El canvi climàtic -sentencia- té moltíssimes derivades i la sanitària és una més”.
Encara que creu que encara és d’hora per arribar a conclusions, es calcula que des d’ara fins cap d’any les emissions planetàries s’hauran reduït un 8 per cent. “Però per la contaminació de fons, la planetària, no n’hi ha prou amb poques setmanes de reducció”. Sí que és veritat que s’aprecia més el blau del cel, les estrelles, Venus... “El cel tindrà un “albedo”, un efecte mirall diferent”.
El meteoròleg recorda que molts dirigents -Putin, Trump, àrabs, Maduro, Bolsonaro- són líders de països referents d’energies tradicionals, “un arma nefasta per al progrés”. Té por, en aquest sentit, que quan tornem a la normalitat basem la nostra activitat en els combustibles no renovables. “No caiguem en la temptació de que el petroli ara és barat”. Mauri parla de posar les llums llargues del cotxe, no les curtes, com a norma habitual de comportament. En aquest sentit, valora positivament la política energètica tant de la Generalitat com del govern espanyol, amb una responsabilitat transversal que abasta molts departaments i ministeris.
Una curiositat com a lliçó de la crisi: Sembla que ha baixat la fiabilitat dels mapes del temps. “Estàvem en un 85 per cent de mitjana a 24 hores vista... a l’estiu, més... però encara és aviat per mesurar-lo”.
La campanya #joimpulsotalent permet fer aportacions econòmiques per apadrinar talent d'una forma molt senzilla, ara i aquí.