La Fundació Barcelona Zoo i Damm col·laboren en un nou projecte de conservació d'espècies amenaçades. La iniciativa, emmarcada dins del pla educatiu "Salvem el Fartet", ha permès alliberar un grup seleccionat de fartets en el Delta de Llobregat, aconseguint un total de 239 exemplars reintroduïts en l'últim any. L'exemplar de peix, propi de les aigües mediterrànies i un indicador de la biodiversitat de la zona, va ser declarat un animal endèmic amenaçat després d'haver-se reduït considerablement la seva població durant els últims anys.
Aquesta acció s'inclou dins de l'acord signat el maig passat entre totes dues organitzacions per a impulsar, promoure i participar de manera conjunta en actuacions que promoguin la protecció de la biodiversitat i, especialment, de la fauna autòctona pròpia de les zones on opera la companyia i és, a més, una mostra de la seva ferma aposta per la sostenibilitat i la cura del medi ambient. La iniciativa compta també amb la participació indispensable del Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.
Aquesta cooperació directa amb la Fundació Barcelona Zoo, entitat que promou la preservació de la biodiversitat, la generació de coneixement i la conscienciació sobre la protecció i preservació dels ecosistemes, ha permès a Damm reforçar el seu compromís amb la conservació del medi ambient. Dins de l'estratègia de sostenibilitat de la cervesera, la protecció de la fauna biològica de les zones on desenvolupa la seva activitat juga un paper clau. La sostenibilitat i el compromís amb la cura i la preservació del medi ambient són pilars fonamentals de la identitat de Damm des dels seus orígens, incloent-hi àmbits d'actuació com la reducció de l'impacte en l'entorn, la lluita contra el canvi climàtic i la protecció de la biodiversitat.
Compromesos amb el medi ambient i els seus ecosistemes
Dins de la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'agenda 2030, la cervesera ha participat amb anterioritat en destacades iniciatives que promouen la conservació d'espècies en perill d'extinció. Mostra d'això són els projectes de protecció d'altres exemplars endèmics amenaçats que ha dut a terme al costat de la Fundació Barcelona Zoo. Els esforços de totes dues entitats ja han aconseguit reintroduir dues espècies en perill de desaparició als seus hàbitats naturals; el ferreret, un amfibi propi de la serra mallorquina de la Tramuntana, i el fartet un exemplar de peix comú en les aigües de la Mar Mediterrània. Tots dos projectes han assolit estabilitzar la població d'aquestes espècies evitant la seva extinció.
Així mateix, seguint el seu compromís amb el desenvolupament positiu de la societat i la reducció de l'impacte en el medi ambient, la companyia ha impulsat en el seu pla de voluntariat accionis de reforestació en diverses zones de Múrcia i El Prat de Llobregat (Barcelona) i, coincidint amb el Dia Mundial de les Platges, col·laboradors i col·laboradores de Damm van participar en una campanya de recollida d'escombraries en platges impulsada per la companyia.
Deu anys compromesos amb la reintroducció del fartet
La Fundació Barcelona Zoo fa una dècada que està compromesa amb la reintroducció del fartet i des de l'any 2018 col·labora amb el Consorci per a la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat per a reintroduir-lo en el seu hàbitat natural. Una col·laboració que des del 2021 compta també amb el suport de Damm. L'objectiu d'aquest pla de recuperació del fartet en el Delta del Llobregat se centra en la creació de nous nuclis poblacionals en diferents aiguamolls que assegurin la viabilitat de l'espècie a llarg termini. Per a això, la Fundació Barcelona Zoo i el Consorci promouen la cria en captivitat de l'espècie, executen accions de millora del seu hàbitat i estudien la seva evolució en el temps.
El febrer de 2019, es va dur a terme la primera actuació de millora de l'hàbitat natural d'aquesta espècie amb l'excavació d'una bassa de 200 m² en la pineda de Can Camins, en el municipi del Prat de Llobregat. Donats els bons resultats d'aquesta primera bassa, al llarg d'enguany i el pròxim, es crearan dues basses més amb les mateixes característiques.