A Espanya, cada vegada és més gran la preocupació per la protecció de les llars en situació vulnerable. En el cas de la pobresa lligada a l'energia, en els últims mesos s'ha desenvolupat un debat a nivell estatal amb importants impactes en la societat, les administracions i les empreses subministradors. Segons el III Estudi de pobresa energètica de l'Associació de Ciències Ambientals (ACA), 5,1 milions de persones a Espanya, l'11% de les llars, són incapaces de mantenir el seu habitatge a una temperatura adequat a l'hivern.

Davant d'aquesta crua realitat les entitats del tercer sector han promogut una sèrie d'accions per reduir i eradicar la pobresa energètica com promoure un ús racional de l'energia o millorar les vivendes per fer-los més eficients. Aquestes iniciatives han de comptar amb el suport decidit de les administracions i les empreses energètiques, i algunes d'aquestes, com a Gas Natural Fenosa, ja han posat fil a l'agulla per aconseguir que el fenomen de la pobresa energètica perdi terreny al nostre país.

29 Escola Energia FGNF Santiago 2017 foto Pablo Candamio

Un dels projectes impulsats per allunyar el fantasma de la vulnerabilitat energètica de les famílies més desfavorides és l'"Escola d'energia", un projecte itinerant de la Fundació Gas Natural Fenosa únic a Espanya, l'objectiu del qual és formar famílies vulnerables i treballadors socials de l'administració i entitats socials a través de tallers centrats en l'eficiència energètica, entendre la factura i com reduir-la. Segons la Fundació, es pretén que cada any es puguin arribar a més 2.000 persones a través dels seus tallers i cursos formatius.

"Treballadora social: La formació ens va ajudar a entendre la factura energètica i saber com optimitzar-la"

Les formacions que ofereix aquesta escola se centren en quatre camps, en els quals s'explica el funcionament del sector energètic, la composició i conceptes de la factura energètica, els ajuts disponibles per a persones vulnerables -com és el bo social- i finalment mesurades i consells d'eficiència energètica que poden aplicar-se en un habitatge per reduir al màxim el seu consum energètic. Els conceptes explicats a les escoles són d'enorme utilitat ja que responen a molts dubtes i problemes habituals que afecten de ple tant les persones en situació de vulnerabilitat com aquells que els atenen des de l'administració o les entitats socials.

Una de les treballadores socials que han participat en el projecte és Mónica Rodriguez, vinculada dels serveis socials de l'Ajuntament de Tordoya (A Coruña) i membre del Col·legi Oficial de Treball Social de Galícia. "El més interessant de la sessió de formació va ser que ens va ajudar a poder interpretar i entendre tots els conceptes de la factura d'energia i saber com les persones en situació de vulnerabilitat poden optimitzar-la" afirma.

Una opinió similar és la de Paula Torreadrado, coordinadora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tres Cantos (Madrid), que també va participar en les sessions de formació de l'Escola. "Durant la sessió ens van informar també dels ajuts disponibles per a persones vulnerables, com és el bo social. Com es gestiona, qui pot sol·licitar-lo, com i on fer-ho...Hay empreses que gestionen aquests ajuts i que tenen vies de contacte directe (telèfons...) per fer-ho. Saber quin és aquest canal ens ajuda molt a no haver de buscar-ho pel nostre compte, cosa que retarda el procés," apunta.

L'acollida de les formacions entre els treballadors socials i les famílies vulnerables ha estat molt bona. "Gràcies a aquestes hem descobert que era una necessitat que tenien aquestes persones. Els posem a l'abast de la seva mà els coneixements que abans havien de buscar pel seu compte", ressalta Almudena Laguillo, responsable de l'Escola d'Energia de la Fundació Gas Natural Fenosa.

L'Escola d'Energia ha format prop de 1.400 persones de tot Espanya

En general el perfil de les persones vulnerables assistents a la formació són molt variats, segons la localitat en la qual s'imparteixi. "En general, són persones amb pocs recursos. No poden fer front a les factures energètiques però tampoc no poden sufragar les despeses d'habitatge, educació, alimentació...Son situacions generals de pobresa", explica Jesús Moix, professor de l'Escola.

"Totes les persones que assisteixen a les formacions tenen un gran interès per aprendre, tenen dubtes, preguntes... El principal dubte és que no entenen la factura. No saben si són al mercat lliure o regulat (no saben ni que existeix aquests mercats), quin tipus de tarifa tenen contractada, si tenen o no un servei contractat (per exemple, de manteniment), si tenen o no discriminació horària...i és bonic perquè al final de cada sessió estan molt agraïts perquè han après molt", afegeix Moix.

50 Escola Energia FGNF Santiago 2017 foto Pablo Candamio

L'Escola d'Energia és un projecte que s'emmarca en el Pla de Vulnerabilitat de Gas Natural Fenosa i es va posar en marxa a mitjans d'abril. Va començar les seves sessions de formació en tres Comunitats Autònomes (Catalunya, Galícia i la Comunitat de Madrid) i ja està treballant també a Comunitat Valenciana i Castella i Lleó, Castella-la Manxa. "Tenim previst que al llarg de 2018 l'Escola estengui les seves formacions a altres Comunitats Autònomes del territori", assenyala Almudena Laguillo, responsable de l'Escola d'Energia de la Fundació Gas Natural Fenosa.

Fins ara, aquesta escola ha format prop de 1.400 persones a tot Espanya. Així mateix, el projecte preveu també l'edició de guies de divulgació i la posada en marxa d'una pàgina web per difondre consells i mesurades perquè les llars vulnerables puguin reduir els seus factura de la llum i gas.