El mes de juliol es compliran sis anys de l’aprovació de l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (2014) a l’Ajuntament de Barcelona. “Crec que va ser la més ambiciosa i agosarada de tot l’Estat i també d’una part del nostre entorn comunitari”, es felicita un dels seus principals impulsors, Jordi Martí, que formava part del govern municipal encapçalat per l’exalcalde Xavier Trias.
Entre els punts més destacats d’aquella mesura, l’actual regidor de Junts per Catalunya destaca que “veníem d’una normativa de protecció de gats, gossos i fures, els tres animals considerats per llei com a animals de companyia”, de manera que “calia ampliar els drets i la protecció a tots els animals que vivien a Barcelona: els de companyia, els del zoològic i els que viuen en llibertat”.
Però, sobretot, subratlla el fet de permetre l’accés dels gossos al metro: “Vam fer una aposta claríssima per avançar en els drets dels animals i per facilitar la mobilitat de moltes persones que necessiten el seu gos”. Sis anys després, però, lamenta que la ordenança és a mig aplicar: “En aquests moments hem de fer efectiu el que tenim més que pensar en noves i futures regulacions”.
Al temps que guarda un bon record d’aquella mesura, Martí considera que “encara hi ha moltes situacions de maltractament animal”. En aquest sentit, assenyala que la Covid-19 pot ser una oportunitat per pensar sobre la relació de la humanitat amb la biodiversitat: “És un moment per fer pedagogia de la necessitat que tenim les persones de conviure molt més harmoniosament amb els animals”.
No obstant això, el regidor és escèptic sobre el fet que la pandèmia produeixi un canvi de mentalitat real: “Tinc seriosos dubtes de que aconseguim fer allò que tothom es planteja, d’una introspecció com a societat. La naturalesa humana moltes vegades no és gaire coherent ni conseqüent amb el que cal fer i té la memòria molt curta”.
Sigui com sigui, el que més preocupa a Martí és que el debat sobre el benestar animal “es quedi en un nivell acadèmic o ideològic”. D’aquesta manera, ha aprofitat per reivindicar un major compromís per part de la classe política: “Necessitem més polítics compromesos amb el benestar animal, la seva protecció i la defensa dels seus drets”.
La campanya #joimpulsotalent permet fer aportacions econòmiques per apadrinar talent d'una forma molt senzilla, ara i aquí.