És igual si és el migdia, el vespre o a la nit. Avui dia, prendre un vermut no està subjecte a la prèvia de l’hora de dinar, indiquen els experts, motiu pel qual és important conèixer les diferents varietats de vermut que trobem perquè, a diferència del que molts es pensen, no tot es redueix al vermut blanc o negre. “Després d’obrir dos locals a Barcelona, un a Gràcia i l’altre a Sant Antoni, hem creat un nou destí molt mediterrani, on la gent pot venir a gaudir del vermut i dels còctels, acompanyats d’una experiència, ja sigui d’un taller de pintura, d’un maridatge o fins i tot d’un tupper sex”, apunta Filippo Andriola, un dels tres socis fundadors de Las Vermudas, que han inaugurat el tercer local aquesta setmana a l’Eixample barceloní. “Las Vermudas University és un espai únicament dedicat a la divulgació del vermut, del beure bé i lleuger, celebrant el plaer de compartir moments especials, experiències creatives i vivències enriquidores, sempre acompanyats del catalitzador universal; el vermut”, segons detallen Filippo Andriola, Miguel Palau i Elena Panizza, els tres socis fundadors.
“El nostre vermut estrella és El cónsul, que és un vermut negre elaborat amb dos tipus de raïm diferents, envellit dos anys i, un cop llest, afegim la nostra recepta de 32 herbes mesclades amb alcohol”, apunten els experts, que detallen que als seus locals, ofereixen un centenar de vermuts diferents provinents d’arreu del món; Itàlia, França, Alemanya, etc. Però, quin és el secret del bon vermut? La bona combinació dels cinc ingredients que no hi poden faltar i que, gràcies a l’ajuda dels experts de Las Vermudas, elaborem de forma conjunta en la inauguració d’aquest tercer local situat al barri de Sant Antoni. “El vi blanc jove i de bona qualitat (75%); tenir present que un vermut ha de tenir uns 15-22 graus d’alcohol que cal afegir per augmentar la potencia; el donzell, una planta que amb essència, equivaldria a unes 20 gotes; el que li dona color és el sucre blanc per fer un vermut blanc o el caramel per crear un perfil vermell i, en funció del gust personal, finalment s’hi afegeix la combinació d’aromes botànics que donen com a resultat aquesta beguda que s’ha de prendre freda, acompanyada d’un aperitiu o d’unes bones olives”.
Què diferencia el vermut blanc del negre?
Davant la pregunta del milió, trobem només una sola resposta; “el vermut negre se li posa caramel i el blanc, sucre”, d’aquí el color que adopten i que els diferencia, apunta Andriola, expert en vermuts que detalla que per satisfer el paladar del públic, és un feina molt complexa que requereix de trobar el bon equilibri entre els cinc ingredients que conformen el bon vermut. Un paper essencial on la combinació de les herbes que s’hi afegeixen el final, donaran el protagonisme del gust i del sabor resultant a la beguda que després de deixar-la madurar, ens podrem beure gaudint de la família o dels amics. Però no tot és blanc o negre, també existeix el vermut verd, per exemple, fet a base de marihuana.
No existeix un únic vermut per tots
De la mateixa manera que no entrem a un bar o a un restaurant i demanem un vi qualsevol, amb el vermut passa el mateix, no podem dir “no m’agrada el vermut” perquè n’haguem provat d’una sola classe. D’aquí, de la importància de saber trobar el vermut que s’adapti millor al nostre paladar, indiquen els experts, que assenyalen que no podem entrar a la vermuteria i demanar un vermut qualsevol. “Trobem vermuts més dolços, d’altres amb tocs més amargants o intensos... Tots estan fets amb ingredients diferents i d’aquí que el sabor final acabi sent també diferenciat en cada cas”.
Reus, capital del vermut
L’origen del vermut el trobem a l’època Clàssica, on es barrejaven i es macerava el vi amb espècies i plantes aromàtiques per obtenir beuratges medicinals. Alguns, fins i tot, s’atreveixen a anar més enrere i a situar el seu origen el 1700 a.C., on s’elaboraven licors amb donzell. Tal com explica el mateix Museu del Vermut de Reus, “l’origen del vermut històric més recent que ens connecta amb l’actual beguda que tots coneixem, el trobem datat i escrit el 1773, quan el metge italià Villifranchi va publicar l’obra Enologia Toscana, Ossia Memoria sopra i vini, on explica per primera vegada l’elaboració d’un licor a partir de la barreja del vi amb l’absenta, que ell anomena Absinthiamtum o Absinthianumvinum”. D’aquí que a finals del segle XVIII, que aquests vins aromatitzats adoptessin el nom de vermut, un nom que deriva de l’alemany wermut, que significa donzell, el principal ingredient d’aquesta típica beguda. A finals del segle XVIII, el vermut es comercialitza i es fa conegut arreu.
A Catalunya, aquesta beguda té un punt de referència important que és la ciutat de Reus, motiu pel qual va ser la primera població de tot l’estat on es va començar a elaborar aquest licor a finals del segle XIX, on hi va haver una trentena d’empreses que van produir més de 50 marques diferents de vermuts. D’aquí, que s’estengués arreu del territori català i espanyol, amb el punt d’origen a Reus com a referent.
Amb la premissa de crear un local i un espai acollidor i que inspiri a un ambient mediterrani, Las Vermudes obren aquest primer espai, segons els seus creadors, titllat de la primera universitat del món del vermut, on presenta una amplia agenda per acollir tot tipus d’esdeveniments, activitats i tallers amb el denominador comú de gaudir del bon vermut o dels còctels que en preparen els seus experts. Entre aquestes, destaquen els tallers grupals dels secrets i cata de vermut, cata i elaboració de vermut, còctels de pel·lícula, còctels afrodisíacs amb tupper sex o vermut Art, entre d’altres.
Las Vermudas, l’indret ideal pels amants del vermut
Les Vermudas és un lloc imprescindible pels amants del vermut i pels qui volen descobrir aquest autèntic tresor de la cultura mediterrània. La topografia de Las Vermudas és un arxipèlag compost per tres illes: La Gran Vermuda, La Gilda, l’Isla Amarga i l'illot d'El Hielo. Així mateix, també compta amb la seva moneda sobirana: el Vermudollar; la seva pròpia Constitució i amb dues delegacions diplomàtiques ubicades als barris de Gràcia (on és la Ambaixada) i Sant Antoni (el Consolat i la vermuteria més petita del món).
Els vermut, els aperitius i la cocteleria, són els protagonistes absoluts d’aquestes terres, amb més de 120 referències de vermut de diferents parts del món. A més, a Las Vermudas tenen quatre vermuts propis: El Cònsol un vermut reserva infusionat amb més de trenta herbes seleccionades, fet amb Zalema i Pedro Ximenez i madurat en botes de roure americà. En aquest, s’hi sumen el vermut del nord i el del sud, cadascun amb el seu caràcter, i el vermut calent, macerat amb torró i canyella. Aquesta terra és un autèntic paradís pels amants del vermut, que rep una pelegrinatge d'aficionats de tot el món. Complint amb el mandat constitucional de divulgar la cultura del vermut i de l'aperitiu en espais socials i sociables, al març 2022 la terra del vermut ha creat Las Vermudas University, un nou espai que us conviden a trepitjar i gaudir amb la millor companyia.