Si d’alguna cosa se’n pot beneficiar la societat amb aquesta crisi del coronavirus és en l’àmbit mediambiental. El confinament i el teletreball, si bé han augmentat el consum de les TIC, han reduït de forma dràstica el nombre de desplaçaments. “És francament beneficiós. El que s’ha de moure en el futur no són les persones, sinó les dades i la informació. Això és el que fa realment eficient el sistema de treball futur”, sosté el director de l’Institut Català d’Energia, Manel Torrent.
Durant el transcurs del confinament, les dades indiquen que la demanda energètica ha baixat considerablement. “La demanda d’electricitat tant a Espanya com a Catalunya ha baixat al voltant d’un 30%. La corba de consum s’ha desplaçat dels nivells industrials i comercials als domèstics”, apunta Torrent. El sector més afectat, però, és el dels combustibles d’automoció, amb descensos molt pronunciats en benzines (83%), gasoils (67%) i combustibles d’avió (93%).
Tanmateix, la gran pregunta és si després d’aquesta crisi es reprendran els vells hàbits de despesa energètica o es produirà un canvi de mentalitat real. En aquest sentit, Torrent es mostra “una mica escèptic” i considera que el canvi serà parcial: “Ens temem que la mobilitat privada augmentarà moltíssim, donat que la gent internarà evitar el transport públic per por o per precaució. Però també crec que canviaran les formes de treballar: més teletreball i videoconferències”.
A banda de gestionar la crisi sanitària, els diferents governs estan posant en marxa mesures per fer front a la imminent crisi econòmica generada per l’aturada del sector productiu. En aquest sentit, Torrent considera que en aquest context es pot veure afectat un objectiu més a llarg termini com és la lluita contra l’emergència climàtica: “Els temes ambientals són molt importants quan la gent té feina, un plat a taula... si aquesta crisi sanitària es tradueix en una crisi econòmica molt severa, em temo que els temes ambientals poden passar al darrere”.
Sigui com sigui, el nostre entrevistat considera que la reactivació econòmica s’ha de produir en la línia del que planteja el ‘Green Deal’ de la Unió Europea: descarbonització del sector industrial i productiu, economia circular i economia verda. “Europa ens està dient que vol una recuperació post-Covid, però que la vol d’una manera que s’enfoqui a la lluita pel clima”. En aquest sentit, Torrent destaca l’estreta relació entre els hàbits de consum energètic i els efectes que té sobre el clima: “El 86% de les emissions de CO2 de Catalunya tenen origen en l’ús que fem de l’energia. Per tant, parlar de canvi climàtic i de transició energètica és el mateix”.
La campanya #joimpulsotalent permet fer aportacions econòmiques per apadrinar talent d'una forma molt senzilla, ara i aquí.