El model educatiu de les 4C (Pensament Crític, Creativitat, Col·laboració i Comunicació) promou les habilitats que tots els alumnes necessiten per desenvolupar el seu potencial. I és fonamental que els estudiants en treguin el màxim partit perquè el món del demà depèn de l'educació d'avui.
Així doncs, en l’aprenentatge dels joves, les 4C tenen una importància cabdal. En primer lloc, el Pensament Crític promou l'argumentació i ens permet extreure'n conclusions. És una gran eina per a la resolució de problemes.
Les 4C promouen les habilitats que tots els alumnes necessiten per desenvolupar el seu potencial
En segon lloc, la Creativitat és fonamental per afrontar la resolució de problemes i l'adquisició del concepte de la innovació, primordial en el desenvolupament de qualsevol nen.
En tercer lloc, la Col·laboració és clau per fomentar el treball en equip entre els diferents actors de la comunitat educativa permet extreure'n els millors talents tant d'alumnes com de professors.
En quart lloc, la Comunicació és fonamental per a l’alumnat, ja que el correcte ús del llenguatge és la manera més eficaç de transmetre coneixements de manera dinàmica i d'acord amb els nostres temps.
Doncs bé, perquè l’alumnat d’arreu d’Espanya desenvolupi les 4C, la Fundació “la Caixa”, a través del seu programa EduCaixa, ha organitzat The Challenge. Es tracta d’una iniciativa que tria les millors idees dels estudiants per millorar la nostra societat.
Un dels 22 projectes seleccionats de The Challenge 2022 és “Blood Bros”, una aplicació mòbil que permet als seus usuaris rebre notificacions sobre les necessitats de sang que tenen els hospitals i els punts més propers on es pot donar.
Després de la donació de sang, plaquetes o glòbuls vermells, l'usuari pot acreditar la seva donació a l'aplicació i aconseguir una determinada quantitat de “bloops”, les monedes virtuals de “Blood Bros”.
"Blood Bros" és una app per donar sang i, alhora, obtenir rebaixes en comerços locals i restaurants
En funció del nombre de "bloops", l'usuari pot obtenir rebaixes en comerços locals i restaurants associats. No et sembla una aplicació molt beneficiosa per al conjunt de la societat? Doncs el seu ideòleg és en Luis, un jove estudiant del Colegio de Fomento El Prado de Madrid.
Per cert, t’has preguntat mai com serà el nostre planeta d’aquí a mil anys? Certament, és impossible esbrinar-ho. Ara bé, si no fem res per aturar els devastadors efectes del canvi climàtic, el panorama pot ser desolador. Aquesta és la idea que pretén difondre el projecte guanyador “On Earth”, un joc de mòbil ideat per Àlex Morera, alumne del Col·legi Pare Damià-Sagrat Cor de Barcelona, que et mostra com podria ser el nostre planeta l'any 3018. D’aquesta manera, On Earth fomenta la conscienciació i l'acció de la població per reduir la contaminació d'una manera divertida i lúdica.
Saps quants litres d’aigua acostumem a gastar per cada dutxa? Doncs una dutxa de cinc minuts comporta, de mitjana, una despesa d'aigua de 100 litres. És la mateixa quantitat d’aigua que sol beure una persona en 50 dies. Això implica que, de mitjana, gastem 20 litres d'aigua per cada minut que passem a la dutxa. Davant d'aquestes xifres, és impossible no quedar sorprès per l'exagerada quantitat d'aigua que arribem a fer servir.
Ara, però, imagina que existís la manera de reaprofitar l’aigua de la dutxa. Estalviaríem molta aigua i molts diners! Doncs sí, ja existeix un projecte que vol posar fi a aquest desaprofitament d’aigua. Es diu “CRAC” (Circuit de Reutilitzat d'Aigua a la Cisterna) i les seves creadores són un grup de quatre estudiants de l’Institut Nostra Senyora del Pilar (Comunitat Valenciana) que ha participat en la darrera edició del concurs The Challenge.
El "CRAC" és un sistema que permet reaprofitar l'aigua de la dutxa per fer-la servir des de la cisterna
Concretament, el CRAC, projecte finalista de The Challenge 2022, és un sistema de reaprofitament d’aigua que funciona a partir d’una clau de pas situada al desaigüe de la dutxa. Així doncs, pel desaigüe de la dutxa circula l’aigua i desemboca en una bomba d'emmagatzematge. Aquesta aigua arriba a la bomba d’emmagatzematge havent passat prèviament per un filtre. Un cop emmagatzemada, pot ser usada directament des de la cisterna, ja que aquesta també està connectada a la bomba d’emmagatzematge. Així, s’aconsegueix reaprofitar l’aigua de la dutxa per fer-la servir des de la cisterna.
Aviat, l’edició 2023 de The Challenge farà una nova crida per tornar a rebre projectes d'alumnes d’arreu. Estigues atent/a, la societat necessita l’enginy dels seus joves!